Bo Jenå har lett det svenska dressyrlandslaget genom fyra OS, fyra VM och åtta EM. Efter 16 år som förbundskapten lämnar han posten för att få mer tid till familjen och barnbarnen. - Jag kommer att sakna alla kollegor, ryttare och hästar som jag har haft förmånen att jobba med, säger Bo Jenå.
- Ett riktigt bra SM med fina rundor, duktiga ryttare och lysande arrangemang. Det säger landslagsledare Anette Svanberg som följde Folksam SM i ponnydressyr på plats hos Laholms RF. Här är alla medaljörer.
Vilken bronsbragd! Det svenska ponnylaget kammade hem en tredjeplats på ponny-EM i dressyr i Opglabbeek, Belgien. Det var Sveriges första medalj i dessa sammanhang på nästan 30 år.
Förra helgen avgjordes EM i dressyr för U25 och Young Rider i Österrike och nu är det dags för de yngre ryttarna att göra upp om medaljerna. I veckan anordnas nämligen EM i dressyr för ponny, children och juniorer i Opglabbeek, Belgien.
Den 4-8 september är det dags för unghäst-VM i dressyr i holländska Ermelo. Nu är det klart vilka unga hästar som nominerats för att representera Sverige. Den definitiva uttagningen sker senast den 20 augusti.
Många unga stjärnor har tränat hårt med blicken fäst på mästerskapsdrömmen. Nu är det klart att totalt 28 ekipage får chansen som ordiniarie eller reserv och en spännande deltagarlista har tagit form.
De svenska dressyrungdomarna stod för en riktig medaljskörd på Nordisk-Baltiska Mästerskapen i danska Skaarup. Totalt blev det 18 medaljer, varav 13 individuella och 5 i lag.
När den femstjärniga dressyren avgjordes under lördagen blev det svensk pallplats tack vare Patrik Kittel och Touchdown, som blev tvåa. – Jag tycker han gjorde väldigt bra ifrån sig, säger Patrik Kittel.
En av ungdomsårets höjdpunkter gav fina besked. Delar av svensk dressyrs framtid åkte till tyska dressyrmetropolen Hagen och red hem pallplatser för fullt.
Patrik Kittel och Jovian fortsätter stadigt höja procenten och plocka pallplatser. Gemensamma personbästat 74,739 räckte på fredagen till andra plats i Grand Prix bakom silverduon på EM 2023. I lördagens kür blev det en tredjeplats.
Patrik Kittel närmar sig legendaren Ulla Håkansons rekord på tolv SM-guld i dressyr. Under söndagseftermiddagen tog han sitt elfte guld och det sjunde i rad.
Söndagen på Folksam SM i dressyr bjöd på högklassig dressyr. Och inte bara i seniorernas kürfinal. Den stora publiken fick även se morgondagens stjärnor rida om medaljerna i U25- och juniorfinalen.
Svenska mästare i dressyr ska koras och medaljer ska delas ut till seniorer, U25, young rider, juniorer, children och para. Det stora startfältet är kryddat med stjärnor och förväntan ligger i luften. På onsdagen går startskottet för fem härliga SM-dagar i Skövde 8-12 maj.
Fulla läktare på Stade Equestre och avslutningsdag på femstjärniga Les Internationaux de dressage i franska Compiègne. Då slog Patrik Kittel och Jovian till. 80.690 procent i küren betydde vinst och ett nytt internationellt toppresultat. – En väldigt mäktig och rolig häst att jobba med, vi hade superkul där inne idag, säger Patrik Kittel om stunden med Jovian.
Totalt sett är Sverige nu bäst hittills i år. Men just den här lördagen var grannlandet lite bättre. Sverige visade stor potential i 5* FEI Nations Cup Dressage i franska Compiègne men kunde inte rå på Danmark. – Jag är nöjd med andraplatsen och att vara i ledning totalt men jag vet att vi kan ännu mer, säger förbundskapten Bo Jenå.
Juliette Ramel, Maria von Essen och Patrik Kittel - tre starka blågula kort representerar Sverige på anrik fransk dressyrmark 3-5 maj. Det är dags för en av årets tre nationstävlingar i FEI Dressage Nations Cup.
Det blev personbästa i GP och två pallplatser för Sofie Lexner och Inoraline W i Hagen, Tyskland i veckan. – Att stå där på prispallen med Carl Hester och Charlotte, det kändes faktiskt ganska coolt, säger Sofie på väg hem från tävlingen.
Internationell hetluft – då slog Sofie Lexner och Inoraline W till direkt. Med personliga rekordet 72.435 procent slutade de trea i Grand Prix efter Charlotte Dujardin och Carl Hester.
Patrik Kittel och Touchdowns seger i världscupfinalen är i en klass för sig. Utöver den har seniorlandslaget tillsammans tagit elva internationella segrar på högsta nivå i år. Nu väntar fler stora uppgifter. – Det känns väldigt väl förspänt, säger förbundskapten Bo Jenå.
Esperance gör sin första internationella tävling sedan juli 2022. Då betyder procenten 75,860 och en andraplats i fyrstjärnig kür i Wellington, Florida, väldigt mycket för Tinne Vilhelmson Silfvén. - Jag är så glad, jag saknar nästan ord för hur bra han hanterade allt, säger Tinne efter andraplatsen.
Ett nytt samspel växer fram. På torsdagen tog Patrik Kittel och Jovian sin första internationella seger och den kom i Grand Prix Special med 76.213 procent på Aachens klassiska dressyrmark.
Stora startfält kryddade med världsstjärnor och gott om svenska framgångar. Då är förbundskapten Bo Jenå nöjd med beskeden han fått. – Hittills har det varit en bra start på året. Men det är tidigt på säsongen och vi vet att vi kan plocka fram ännu mer, säger han just innan lördagens sista klass ska starta.
Nu är det möjligt att tävla i dressyr utan att behöva sitta ned i traven. Från och med 2024 så inför Svenska Ridsportförbundet nämligen lättridningsklasser i Lätt C och Lätt B.
FEI Nations Cup Dressage är en viktig tävling i sig, men också en bärande byggsten i förberedelserna för OS i Paris. Torsdag kväll svensk tid inleds årets serie av nationstävlingar och platsen är Florida, USA. – Väldigt spännande, det handlar om de viktigaste tävlingarna inför OS och som vanligt satsar vi också på att vinna serien, säger förbundskapten Bo Jenå.
Patrik Kittel bytte häst och tog efter det säsongens femte pallplats i FEI Dressage World Cup. I Neumünster blev det en andraplats bakom Emmelie Scholtens.
Det var små marginaler i toppen när FEI Dressage World Cup inleddes med GP under lördagen i Neumünster. Ett fåtal tiondelar skiljde Patrik Kittel från segraren.
Tre omgångar återstår i FEI Dressage World Cup. Först ut är Neumünster och där delas världscuppoängen ut efter söndagens kür. Patrik Kittel är på plats med hästen som gjort succé i årets världscup så här långt.
Landslagsryttarna Tinne Vilhelmson Silfvén och Juliette Ramel var i farten på varsin sida Atlanten och de presterade på topp. Två segrar och två andraplatser blev facit för de båda mästerskapsryttarna och deras framtidsstjärnor.
Nations Cup-tävlingarna blir viktiga. Utomhusresultat likaså. Dressyrens förbundskapten Bo Jenå har en kort säsong på sig för att matcha sitt landslag mot årets största uppgift. Om knappa sex månader ska tre svenska dressyrryttare kliva in i OS-elden i Paris.
Den svenska toppduon inleder OS-året med dubbla pallplatser i Amsterdam. Patrik Kittel och Touchdown följde upp tredjeplatsen i fredagens Grand Prix med att bli trea i lördagens kür och ta hem 15 nya världscuppoäng.
Devanto och Lord Django är i fin form i Florida. Tinne Vilhelmsson Silfvén och Caroline Darcourt lotsade de båda stjärnorna från Lövsta till andra och tredje plats i fyrstjärnig Kür i Florida. – Django kändes väldigt lycklig, så motiverad, säger Caroline till arrangören.
Årsdebut i ett starkt världscupstartfält. Då hade Patrik Kittel helt rätt fokus och levererade ett finfint formbesked med Touchdown; tredje plats på höga procenten 75.848. – Det är bland de bästa programmen vi har gjort i Grand Prix, vi gjorde alla ett väldigt bra jobb idag, säger Patrik Kittel.
Topptävlingar med världscup i hoppning och dressyr. Lövsta Future Challenge International Dressage Tour. Det väntar godbitar i Nederländernas huvudstad 25 - 28 januari. Patrik Kittel rider FEI Dressage World Cup, Angelica Augustsson Zanotelli rider FEI Jumping World Cup och svenska ungdomar får känna på internationell hetluft.
Hon har ridit sju olympiska spel, är mångårig landslagsryttare samt stuteri- och utbildningschef på Lövsta Stuteri. Nu är hon tillbaka på platsen där förutsättningarna att utvecklas är suveräna. – Det finns otroligt mycket möjligheter och vi har en bra och långsiktig plan för hur vi ska träna och tävla. Allt känns väldigt bra, säger Tinne Vilhelmson Silfvén, från tävlingsmeckat Wellington i Florida.
En tävlingsform som ska skapa inspiration och motivation för en ny målgrupp. Det är tanken bakom det nya riksmästerskapet i dressyr. – Det riktar sig till dem som på många sätt är kuggen i det svenska dressyrhjulet, därför känns det fantastiskt kul att vi nu kan ge tillbaka till dem med stöd av Stora Enso, säger Sissi Lilja, ansvarig i dressyrkommittén för barn och ungas tävlande.
Mästerskapsprogram, arrangörerna med toppförutsättningar och observationstävlingar för landslagsplatser. Den nya dressyrcupen blir något alldeles extra. – Jag hoppas så många som möjligt tar chansen att vara med, vi är mycket nöjda och glada för upplägget, säger Tina Due-Boje, landslagsledare för U25 och unga ryttare.
Med 81.340 procent satte Kittel och Bonamour personligt rekord och red hem tredjeplatsen vid dressyrens världscup i Stuttgart. – En riktigt härlig dag på jobbet, exakt den känslan man vill ha, säger Patrik Kittel.
Det har varit en helg fullspäckad med ponnydressyr när finalen av Folksam ponnyallsvenska avgjordes i Åstorp i helgen. Med 17 startande lag skiljde det till slut bara cirka en procent mellan varje medalj.
Det var hårfina marginaler vid världscupdeltävlingen i dressyr i franska Lyon. Svenske världsfemman var drygt två tiondelar från pallen när han slutade fyra i fredagens kür och i och med det red hem 13 nya världscuppoäng.
Patrik Kittel inledde världscupen i dressyr på bästa möjliga sätt vid säsongspremiären i danska Herning. Tillsammans med Touchdown red han hem segern i lördagens inledande Grand Prix och följde upp med ännu en vinst i söndagens Grand Prix Kür. Dessutom plockade han ytterligare två vinster under helgen tillsammans med Galleria's Bohemian.
Sverige har både rutinerade mästerskapsrävar och framtidsstjärnor i truppen när dressyreliten drar till danska Herning för världscuppremiär 21-22 oktober. – En bra tävling med bra domare och bra nivå, det blir väldigt spännande att se vad vi kan göra, säger förbundskapten Bo Jenå.
Med Buriel K.H. har hon tagit EM-brons med Sverige, varit topp tio på OS och VM samt vunnit internationell Grand Prix. I helgen började hon en ny internationell resa när hon tog två tredjeplatser med Gideon K.H. , hästen som har samma mamma som Buriel K.H. – Jag är väldigt förhoppningsfull inför framtiden, så kul, säger den svenska dressyrstjärnan Juliette Ramel.
Patrik Kittel och Bonamour var bästa ekipage vid helgens dressyrtävlingar i Budapest, Ungern. De vann lördagens Grand Prix och söndagens kür, där Patrik fick ett betyg han särskilt gillade. – En tia på musiken och domaren skrev ” Heard it before, it is good and spot on”, det gillade jag, säger Patrik Kittel.
Patrik Kittel har en fin helg i Hagen. På lördagen slog han till med vinst i Grand Prix Kür efter att på fredagen ha tagit två andraplatser i Grand Prix.
Det blev nytt svenskt rekord i kürfinalen på EM i Riesenbeck, Tyskland, när Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD belönades med 86,132 procent. Vann gjorde hemmaryttaren Jessica von Bredow-Werndl.
I extremt tuff konkurrens blev det till slut en fjärdeplats för det svenska laget på EM i dressyr i Riesenbeck. Storbritannien höll undan för värdnationen och tog hem guldet.
Maria von Essen och Invoice följde upp fredagens GP-seger med att rida hem även GP Special vid de trestjärniga tävligarna i Neustadt Dosse, Tyskland. Och det med segermarginal med nästan två och en halv procent. – Han var så, så fin. Helt galet, säger Maria efter succétävligen.
Han har energi och kraft i massor men när allvaret började fick hans ryttare lugnet på plats. Då blev det trestjärnig GP-seger med 72.087 procent. – Jättekul och häftigt så klart, säger Maria von Essen.
Det var tight i toppen när Lejondals Ryttarförening tog hem segern i Folksam Lag-SM i dressyr som avgjordes i helgen. Silvermedaljen landade hos Hogsta Dressyrryttare medan Djursholms Ridklubb tog brons.
Det är ett rutinerat gäng som förbundskapten Bo Jenå skickar till dressyr-EM i tyska Riesenbeck, tillsammans med ett ekipage som gör sin första internationella säsong tillsammans.
I helgen är det dags för Folksam Lag-SM i dressyr där 16 lag kämpar om medaljerna. Tävlingarna pågår lördag och söndag hos Linköpings Ryttarsällskap på Mantorps Hästsportarena.
Sveriges Ronja Kardos ligger just nu etta på världsrankingen i dressyr för Children. Tillsammans med Holly’s Final tar hon ett rejält kliv framåt och avancerar från plats 22 ända upp i topp.
Smileys, muntlig feedback och fina priser till alla. Ponnydressyrcuperna Mats Mellbergs Cup och Ride and Learn fokuserar båda på ryttarutveckling för ponnyryttare upp till 12 år. I helgen var det dags för ”slutaudition” hos Willands Ryttarförening där dressyrlegendaren Ulla Håkanson var prisutdelare.
Tilda André Hokfeldt och Hamiltons I Did It My Way var med och vann childrenlagets silver på europamästerskapet i dressyr i Kronberg, Tyskland. Väl framme i individuell final slutade de åtta. – Jag är sjukt nöjd, jag har lärt mig så mycket, säger hon på väg hem från mästerskapet.
De red hem silver på EM i Kronberg och imponerade stort. – De här tjejerna har varit så otroligt duktiga, så proffsiga med mycket fin ridning, säger landslagsledare Marianne Essenn Söderberg om sitt childrenlag.
Europamästerskapet i dressyr för juniorer och children är i full gång och när de första medaljerna delades ut slutade det svenska juniorlaget på femte plats. – Vi höll andan ända in i det sista, så tajt var det, säger landslagsledare Marianne Esseen-Söderberg.
Cecilia Bergåkra och Izack avancerade genom hela mästerskapet och slutade på en fin nionde plats på U25-EM i dressyr! Det blev dessutom personbästa i kürfinalen på 72,770 procent.
Nordiska mästerskapen i dressyr har inletts och childrenryttarna har redan bärgat tre guld, medan övriga ungdomslag har tagit medaljer av varierande valör.
Startskottet på två intensiva dressyrveckor gick i Rotterdam i helgen och Sverige tog sig direkt upp på lagpallen. Med tredjeplatsen är man kvar på andra plats totalt i Nations Cup. – Kul, nu har vi ett bra läge inför Aachen och Falsterbo, säger förbundskapten Bo Jenå.
Två viktiga veckor står för dörren för de länder som vill vara i toppen av dressyrens Nations Cup. I helgen riktas alla blickar mot Rotterdam för att sedan vändas mot Tyskland och ”lilla VM”. – Nu drar det igång på allvar, säger förbundskapten Bo Jenå.
Det är en mästerskapstät sommar vi har att se fram emot. I juli rids bland annat EM i dressyr för Young Riders och U25 i Ungern samt EM i dressyr för Children och Juniorer i Tyskland. Nu är de svenska ekipagen för dessa mästerskap nominerade.
På Nationaldagen görs det upp om medaljer i tre ungdomsklasser i Folksam Svenskt Mästerskap i dressyr. Första guldmedaljören blev Laura Laustsen och Fairy Tale.
Dressyrcupen Mats Mellberg P12 och Ride and Learn Region Heat är i gång. Cupen är tillägnad de allra yngsta dressyrryttarna, avgörs med final under SM i Jönköping.