Annons
Annons

Therese och Dante premiärvann när landslaget säsongsstartade i Lier

Therese Nilshagen och Dante Weltino på EM i dressyr 2023, där svenska laget slutade fyra. Nu är de på väg mot nytt mästerskap; OS i Paris 2024.

Foto: Roland Thunholm

Stora startfält kryddade med världsstjärnor och gott om svenska framgångar. Då är förbundskapten Bo Jenå nöjd med beskeden han fått.
– Hittills har det varit en bra start på året. Men det är tidigt på säsongen och vi vet att vi kan plocka fram ännu mer, säger han just innan lördagens sista klass ska starta.

Precis som förra året finns både trestjärniga och fyrstjärniga klasser på programmet i belgiska Lier. Patrik Kittel, Juliette Ramel, Therese Nilshagen och Malin Wahlkamp-Nilsson är på plats, och i och med det hela det svenska landslagets spetstrupp.

Det känns också bra att vi vet att det lilla extra fortfarande finns kvar att plocka fram.

Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD tog hem segern i lördagens fyrstjärniga Grand Prix. Med procenten 73.848 vann de knappt före tyska Dorothee Schneider och Dayman som fick resultatet 73.522.

– Saxen, bytena och galoppökningarna var bra. Vi är alltid glada för en vinst, men det känns också bra att vi vet att det lilla extra fortfarande finns kvar att plocka fram. Det är ju ett tag till dess att vi ska vara som bäst, säger Bo Jenå.

De har fin harmoni. Allt ser lovande ut

Knappt två procent bakom Therese och Dante i Grand Prixn slutade Juliette Ramel och Gideon K.H. på sjunde plats med 71.957 procent, gemensamt personbästa i Grand Prix. Gideon är lillebror till Juliettes mästerskapshäst Buriel K.H. och ekipaget fortsätter att prestera starkt på den internationella scenen.

– De har fin harmoni. Bra byten och bra piruetter gjorde de också idag. Travökningarna vet vi kan vara lite bättre men sista medellinjen var jättefin och allt ser lovande ut, säger förbundskaptenen.

Juliette Ramel och nya stjärnan Gideon K.H. är på väg mot etablering på internationella dressyrscenen. Likheten med storstjärnan och storebror Buriel K.H. är slående.

Foto: Privat

Malin Wahlkamp-Nilsson och Bergsjöholms Valbonne mästerskapsdebuterade för Sverige vid EM i Riesenbeck förra året och hade då 70.730 procent i GP. På lördagen i Lier blev resultatet i samma program 67.413.

– Det var första tävlingen för året och det är en känslig häst. Träning och värmning har sett väldigt fint ut och sedan kan det hända lite saker inne på banan när det finns lite ringrost, säger Bo Jenå.

För Patrik Kittels är det färdigtävlat i Lier och han kan summera dubbla pallplatser. Efter att ha gjort sin första tävling med nya hästen Jovian lämnar han stortävlingarna med två tredjeplatser, en i trestjärnig Grand Prix och en i trestjärnig Grand Prix Special.

Det ska bli väldigt kul att se dem i Specialen i morgon.

Båda klasserna vanns av fenomenala Charlotte Dujardin, brittiskan som vunnit dubbla OS-guld och en lång rad andra mästerskapsmedaljer. I Lier gjorde hon internationell debut med Alive and kicking.

– Det var en bra och stabil start för Patrik och Jovian. Nu behöver de bara lite mer tid att hitta varandra, säger förbundskaptenen.

Dante Weltino OLD, Gideon K.H och Bergsjöholms Valbonne ska alla tre gå Grand Prix Special på söndagen. Det är programmet som kommer att avgöra lagtävlingen vid de olympiska spelen i Paris i augusti och är därför extra mycket i fokus i förberedelserna.

– Det ska bli väldigt kul att se dem i Specialen i morgon, säger Bo Jenå.

Sent på lördagkvällen gjorde Malin Wahlkamp-Nilsson en fin kür tillsammans med Zackson och slutade tvåa efter dubbla världsmästaren Charlotte Fry och Nespresso. När båda ryttarna red möjliga framtida stjärnhästar slutade Fry knappt före den svenska landslagsryttaren.

Svensk pallplats i Grand Prix Special

Juliette Ramel, Therese Nilshagen och Malin Wahlkamp-Nilsson red fyrstjärnig Grand Prix Special på söndagen. Gideon K.H., Dante Weltino OLD och Bergsjöholms Valbonne var hästarna för dagen och bästa procenten kom från Thererse Nilshagen och Dante. Procenten 73.979 räckte till tredje plats bakom Dorothee Schneider och Becky Mood.


Startlistor och fullständiga r Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.esultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tävlingarna sänds på ClipMyHorse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Resultat Lier, Belgien

4* Grand Prix:

1) Therese Nilshagen, Sverige, Dante Weltino OLD, 73.848 procent
2) Dorothee Schneider, Tyskland, Dayman 4, 73.522 procent
3) Becky Moody, Storbritannien, Jagerbomb. 72.543 procent
7) Juliette Ramel, Sverige, Gideon K.H., 71.957 procent
28) Malin Wahlkamp-Nilsson, Sverige, Bergsjöholms Valbonne, 67.413 procent

4* Grand Prix Special:

1) Dorothee Schneider, Tyskland, Dayman 4, 74.596 procent
2) Becky Moody, Storbritannien, Jagerbomb, 74.596 procent
3) Therese Nilshagen, Sverige, Dante Weltino OLD, 73.979 procent
7) Juliette Ramel, Sverige, Gideon K.H., 71.660 procent
11) Malin Wahlkamp-Nilsson, Sverige, Bergsjöholms Valbonne, 70.426 procent

3* Kür:

1) Charlotte Fry, Storbritannien, Nespresso, 76.605 procent
2) Malin Wahlkamp-Nilsson, Sverige, Zackson, 76.020 procent
3) Carina Scholz, Tyskland, Quinto, 72.470 procent

3* Grand Prix Special:

1) Charlotte Dujardin, Storbritannien, Alive and kicking, 75.192 procent
2) Semmieke Rothenberger, Tyskland, Flanell, 74.426 procent
3) Patrik Kittel, Sverige, Jovian, 73.298 procent

3* Grand Prix:

1) Charlotte Dujardin, Storbritannien, Alive and kicking, 75.043 procent
2) Charlotte Fry, Storbritannien, Nespresso, 74.283 procent
3) Patrik Kittel, Sverige, Jovian, 73.739 procent
5) Malin Wahlkamp-Nilsson, Sverige, Zackson, 72.522 procent

Publicerad:

Aktuellt