Annons
Annons

Dags för SM-vecka med distans och WE

Folksam Lag-SM i distansritt i Sala 2021. Vilka tar hem vinsten 2024? Foto: Madeleine Engström.

Under veckan är det dags för Folksam Lag-SM i distansritt och Folksam SM i working equitation som båda avgörs i samband med SM-veckan sommar 2024 i Västerås. Det är första gången som distansritt är med på SM-veckan medan WE är med för andra gången. Stora delar av SM-veckan sänds på SVT.

Folksam Lag-SM i distansritt är först ut bland ridsportgrenarna och avgörs på onsdagen.

  • Vi ser verkligen fram emot att få visa upp vår i Sverige ganska lilla, men fantastiskt trevliga, ridsportgren för en bredare publik, samt att få visa upp Västerås med omnejd för våra utövare, säger Anna Wiik från arrangerande Mälardalens Distansryttarförening.

Lag-SM avgörs som 4* tävling över sträckan 80 kilometer. I lagen ingår 3-4 ryttare, där ridtiden för de tre främsta ekipagen i respektive lag räknas samman till lagets resultat. Nytt för i år är att föreningar, likt i fälttävlan, kan låna in ryttare från att skapa lag om en förening inte själva har tillräckligt antal startande. I nuläget är 40 ekipage anmälda till tävlingen vilket ger förutsättningar för att få ett stort antal lag till start.

En omväxlande bana

Starten går klockan 11.30 på Lögarängen, vid Mälarens strand, i samband med SM-veckans invigning och ryttarna har en omväxlande bana att se fram emot. De första ryttarna kan väntas vara i mål på Rocklunda någon gång runt 17.30-18.00 även om det förstås är svårt att gissa målgångstid på en tidigare oprövad bana.

  • Det är en bana som efter en ganska lättriden första mil – där utmaningen är just att vara i stadsmiljön de första kilometrarna – blandar trixiga stigar med lättridna skogsvägar i skogarna strax norr om Västerås. Biten genom city uppmanar vi ryttarna att se som ett skyltfönster där ekipagen och vi arrangörer tillsammans visar upp vår sport, säger Anna Wiik.

Läs mer om distansrittmästerskapet på SM-veckans hemsida Länk till annan webbplats.
Läs mer om resan mot SM-veckan på RF-SISU Västmanlands hemsida Länk till annan webbplats.
Startlistor & resultat Länk till annan webbplats.
Arrangörens hemsida Länk till annan webbplats.

Folksam SM i Working Equitation

Under helgen bjuder SM-veckan på ytterligare en ridsportgren då det är dags att göra upp om medaljerna i Working Equitation. WE består av de tre momenten dressyr, teknik och speed, där SM-veckans dressyrmoment arrangeras på lördagen medan teknik och speed avgörs på söndagen. Utöver SM för seniorer arrangeras också tävlingar för juniorer, young riders samt RM (Riksmästerskap) under tävlingshelgen.

Läs mer om WE-mästerskapet på SM-veckans hemsida Länk till annan webbplats.
Startlistor och resultat Länk till annan webbplats.
Arrangörens hemsida Länk till annan webbplats.
SVT sänder WE på söndagen mellan cirka 12.30 – 13.30 Länk till annan webbplats.

SM-veckan

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med specialidrottsförbund och värdstaden med SVT som sändande bolag. Evenemanget är ett av Sveriges största, årligen återkommande, idrottsevenemang. Under SM-veckan, som genomförs såväl vinter som sommar, samlas SM i olika idrotter i en och samma stad under en vecka i syfte att öka intresset för idrottsrörelsen. Under SM-veckan i Västerås ska SM-guld i hela 28 olika sporter delas ut.

Läs mer om SM-veckan Länk till annan webbplats.
SM-veckan på SVT, TV-tider och program Länk till annan webbplats.

Publicerad:

Aktuellt