Annons
Annons

Frukostseminarium om trygghet och hästvälfärd:
”Det gäller att ta steget och våga säga ifrån”

Foto: Jennifer Söderlund

Vad är egentligen mekanismerna bakom tystnadskultur och hur kommer det sig att steget ibland är så stort för att säga ifrån när vi ser eller upplever något inte är som det ska?
-Det kan handla om hästvälfärd eller om det som händer mellan andra människor, ibland gömmer vi oss i flocken i stället för att träda fram, säger Cecilia Kjellgren som forskat om bland annat sexuella övergrepp och är ledamot i Svenska Ridsportförbundets trygghetsråd.

Att lyfta vårt medmänskliga ansvar och hur vi skapar en kultur med tydligare gränser vad som är accepterat och inte inom ridsporten, det är viktiga teman som docent Cecilia Kjellgren från Linnéuniversitetet i Växjö kommer att ta upp under ett frukostseminarium på Gymnastik- och Idrottshögskolan i samband med Longine Global Champions Tour den 28 juni 08.30-11.00.

Läs mer och anmäl dig till seminariet här

-Det är jätteviktigt att prata om de här frågorna eftersom vi har ansvar för så många barn och unga våra verksamheter och även sårbara vuxna. Alla ska reagera och kunna uttrycka sin oro om man misstänker att någon är utsatt. Det får aldrig bli en tystnadskultur, säger Cecilia Kjellgren.

I över 40 år har hon jobbat både inom socialtjänsten och som forskare med barn som blivit utsatta för våld och sexuella övergrepp. Hon har också forskat om ungdomar som har begått sexuella övergrepp och våld i nära relationer.

Idag är hon även en del av ridsportens trygghetsråd.

Cecilia Kjellgren

Foto: Linnéuniversitetet

-Jag har olika ingångar och perspektiv i de här frågorna som jag tänker dela med mig av vid seminaret.

En del i tystnadskulturer är så kallade bystanders, det vill säga de som står vid sidan om och ser på när något händer, men förblir tysta och visar varken motstånd eller tar avstånd.
- Många gånger är personer rädda för att det få stora konsekvenser om man reagerar och därför låter man bli. Vi gör oss anonyma, och gömmer oss i flocken i stället för att träda fram. Rädslan för att bli exkluderad om man höjer sin röst är för många ett högt pris.

Sexuella kränkningar och övergrepp kan ske i alla miljöer där människor möts, till exempel inom idrotten. Till skillnad från många andra idrotter håller hästen oss kvar i sporten, även i utsatta situationer, menar Cecilia.

-Hästen gör ridsporten fullständigt unik. Kärleken och passionen man känner för hästen är så stark och gör det svårare att bara vända och gå därifrån. Den gör att barn och vuxna som blir utsatta står ut och stannar kvar.
-Jag började själv rida när jag var sju år och kan fortfarande ta på den längtan av att komma till stallet och hålla om en häst.

Hästen gör ridsporten fullständigt unik. Kärleken och passionen man känner för hästen är så stark och gör det svårare att bara vända och gå därifrån. Den gör att barn och vuxna som blir utsatta står ut och stannar kvar

En viktig del ridsportens trygghetsarbete är att väcka samtalet kring svåra frågor, att göra dem pratbara och kanske lite mindre dramatiska för att få fler att ta steget och våga säga ifrån när något inte är som det ska. Trygghetsrådet har bland annat diskuterat och lämnat förslag hur förbundet, distrikt och föreningar kan utveckla rutiner att ta emot den som upplever sig utsatt inom sporten, och se till att personen får stöd.

-Även om det kan ha sitt pris är det alltid bättre att anmäla något som känns fel en gång för mycket än en gång för lite.

Frukostseminariet under Longines Global Champions Tour handlar även om hästvälfärd där Elin Hernlund och Marie Rhodin, veterinärer och docenter i sportmedicin pratar om rörelseanalys och hur vi avgör om våra hästar är i tävlingsmässigt skick.

Seminariet avslutas med panelsamtal. Bland gästerna:

Sophie Jahn, föreläsare och författare. Föreläser bland annat om mental hälsa, tystnadskultur och att skapa en trygg miljö.
Sofia Bengtsberg, landslagsledare hoppning ponny och Children
Henrik Ankarcrona, förbundskapten hoppning
Rasmus Westgren, landslagsveterinär hoppning
Johan Pagerup, VD Stockholm Horse Week
Johan Fyrberg generalsekreterare Svenska Ridsportförbundet




Publicerad:

Aktuellt