Annons
Annons

Topptävlingar väntar när svensk dressyr surfar på framgångsvåg: ”Hoppade ju högt”

Patrik Kittel och Bonamour tog årets internationella segrar nummer två och tre i helgens GP och Kür i Ungern.

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Patrik Kittel och Touchdowns seger i världscupfinalen är i en klass för sig. Utöver den har seniorlandslaget tillsammans tagit elva internationella segrar på högsta nivå i år. Nu väntar fler stora uppgifter.
– Det känns väldigt väl förspänt, säger förbundskapten Bo Jenå.

OS i Paris närmar sig med stormsteg och två stora dressyrveckor står för dörren. Först i tyska Hagen och sedan i franska Compiègne. Inför dem har en rad svenska ekipage visat hög nivå och jämn nivå. Nu tar två starka och spännande trupper sig an de prestigefulla tävlingarna i toppklass.

Hagen 24-28 april:

CDI4*:
Johanna Due Boje/Mazy Klövenhöj
Therese Nilshagen/Dante Weltino OLD
Malin Wahlkamp-Nilsson/Zackson

CDI3*:
Anna Blomgren/Toerveslettens Sunshine
Emma Jönsson/Gerion
Sofie Lexner/Inoraline W

CDI1*:
Johanna Due Boje/Keane RVR,
Linnéa Cöster/Liberace for U
Lydia Jordan/Despacita

Compiégne 3-5 maj:

CDI5* Nations Cup:
Patrik Kittel/Jovian
Juliette Ramel/Buriel K.H.
Maria von Essen/Invoice

CDI3*:
Tinne Vilhelmson Silfvén/Hyatt och Esperance
Juliett Ramel/Gideon K.H.

– Jag vill att de kommer ut och rider på ett sätt som ger tillförsikt. Att fomen är god och att de är pigga och helst felfritt så klart, säger Bo Jenå.

Man hoppade ju högt så glad blev jag. Jag har aldrig sett honom bättre.

Det har varit en fin tid att vara svensk förbundskapten. Störst av allt är självklart succén i världscupfinalen i Riyadh, Saudiarabien. Patrik Kittel och Touchdown skrev in sig i historieböckerna och säkrade första blågula VC-titeln sedan 1998 då Louise Nathhorst vann med Walk on Top.

– Man hoppade ju högt så glad blev jag. Patrik var så värd att vinna och Touchdown var så fin i formen. Jag har aldrig sett honom bättre, säger Bo Jenå.

"Är det sant!?" Glädjescener och tårar när det står klart att Patrik och Touchdown tagit hem segern.

Foto: www.sportfotos-lafrentz.de / Stefan Lafrentz

Han känner segerekipaget väl.
– Han har jobbat otroligt hårt. Han har slipat på detaljer så som vi och ”Lussan” pratat om i många år. Och får man det så mjukt och harmoniskt och behåller spänst och form som han gjorde nu, då ligger man väldigt långt fram. Fantastiskt starkt.

Och fler blågula segrarna har alltså noterats under den senaste tidens framgångsvåg. Malin Wahlkamp-Nilsson, beridare hos världscupvinnaren, fick med sig två vinster hem från belgiska Sint-Truiden där hon vann både Grand Prix och Grand Prix Special tillsammans med Sam 1180.

– Mycket starkt gjort. Hon är en väldigt duktig ryttare som tar fram häst efter häst till den här nivån, säger Bo Jenå.

Han behöver tas om hand med harmoni för att kunna fokusera och lyssna som han gör nu, och där har Maria lagt enormt med tid.

Landslagsledningen kan också glädjas åt Maria von Essen och hennes Invoice. Efter att ha imponerat och vunnit Grand Prix i samband med världscupen i Göteborg gick de vidare utomhus och slog till dubbelt upp i nederländska Tolbert. Och de gjorde det med resultat som gav eko; 74.131 i GP och 75.000 i Grand Prix Special, programmet som avgör lagtävlingen vid OS i Paris.

– Det är extra trevligt ett OS-år att det fungerar bra just i Specialen. Invoice är känslig men har så fina kvaliteter. Han behöver tas om hand med harmoni för att kunna fokusera och lyssna som han gör nu, och där har Maria lagt enormt med tid, säger Bo Jenå.

Wow vad Maria von Essen och Invoice har imponerat under 2024! I Compiègne 3-5 maj möter de på nytt toppmotstånd.

Foto: Privat

I Wellington, Florida har Tinne Vilhelmson Silfvén tagit tre segrar tillsammans med Hyatt. Therese Nilshagen med Dante och Patrik Kittel med Jovian avslutar sedan vårens svenska vinnarlista. De stod överst på pallen vid GP i Lier respektive i GP Special vid ”Lilla Aachen”.

Nu väntar två tunga chanser att slipa formen och visa att man hör hemma i kampen om de totalt fyra OS-platserna, tre får rida och en är reserv.

Startlistor och resultat Hagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till sändningar på ClipMyHorse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Hagen rids även trestjärnig hoppning och där finns Rolf-Göran Bengtsson, Wilma Hellström, Irma Karlsson, Amanda Landeblad, Antonia Pettersson Häggström och Emilia Liljegren på plats för Sverige.

Publicerad:

Aktuellt