Annons
Annons

Tinne Vilhelmson Silfvén bygger stark grund i Wellington

I Wellington bygger Tinne Vilhelmson Silfvén och Devanto för utomhussäsongen 2024.   

Foto: Lily Forado

Hon har ridit sju olympiska spel, är mångårig landslagsryttare samt stuteri- och utbildningschef på Lövsta Stuteri. Nu är hon tillbaka på platsen där förutsättningarna att utvecklas är suveräna.
– Det finns otroligt mycket möjligheter och vi har en bra och långsiktig plan för hur vi ska träna och tävla. Allt känns väldigt bra, säger Tinne Vilhelmson Silfvén, från tävlingsmeckat Wellington i Florida.

Sedan 2010 har dressyrteamet på Lövsta startat säsongen med drygt tre månader i Wellington. I stort sett varje vecka arrangeras tävlingar av toppklass på olika nivåer.

– Vi är på samma ställe varje år. Hästarna känner sig hemma och trygga här, vilket är väldigt mycket värt. Att spendera vintrarna här har många fördelar. Vi har en kontinuerlig tid av träning och tävling utan att hästarna behöver resa, säger Tinne.

Vi kan ge hästarna tävlingsrutin utan att det sliter så mycket med resor emellan tävlingarna.

Hon fortsätter att beskriva platsen där både dressyrryttare och hoppryttare från hela världen förbereder sig för utomhussäsongen.

– Visst, det är en lång resa hit, men när vi väl är här har vi fem minuter till tävlingar av internationell toppklass. Det gör att vi kan ge hästarna tävlingsrutin utan att det sliter så mycket med resor emellan tävlingarna. Hemma i Sverige har vi ju minst 2-3 dagars enkel resa till varje internationell tävling. Här kan vi även rida yngre hästar i nationella klasser på samma tävlingsplats som de internationella tävlingarna. Dessutom har vi bara fem minuter hem och kan på det viset även rida de hästar som inte tävlar.

Caroline Darcourt och Lord Django gjorde succé i Wellington 2023. Nu är de tillbaka tillsammans med sitt Lövsta för en ny försäsong på amerikansk mark.

Foto: Lily Forado

Under första tävlingshelgen för 2024 handlade det om världscupen, en trestjärnig Grand Prix och Grand Prix Special för både Tinne och Lövstakollegan Caroline Darcourt. Caroline red Lord Django och Bournonville och Tinne red Hyatt och Devanto. Tredje plats för Lord Django i Grand Prix och tredje plats för Hyatt i Grand Prix Special var helgens bästa placeringar.

– Det var en fin start och nu jobbar vi på utifrån det. Både Carro och jag jobbar med nya kürprogram exempelvis. Det är också en sak som är bra här, det finns fler bra tillfällen att leka lite med det. Att leta efter de individuella sakerna för varje häst, att anpassa vägar och hitta ett optimalt upplägg efter varje hästs förmåga, säger Tinne.

Vi samarbetade väldigt bra och han hade ett stort förtroende för mig, det är ju viktigt.

I lördagens kür slutade Devanto på 75,605 procent.
– Han gick fint i både Grand Prix och Kür. Vi samarbetade väldigt bra och han hade ett stort förtroende för mig, det är ju viktigt. Sedan gjorde han också bra piaff och passage, och felfria byten, säger Tinne.

Tinne Vilhelmson Silfvén och Hyatt gjorde sin första start tillsammans i Wellington 2023. De fortsätter nu resan på samma plats 2024.

Foto: Lily Forado

Devanto har tävlats internationellt av Tinne i tre år. Med Hyatt gjorde Tinne internationell debut för knappt ett år sedan, i just Wellington. Efter 2024 års premiärhelg är Tinne nöjd med det 12-åriga stoet som nu gått sin andra Grand Prix, men allra första Grand Prix Special

– Hon behöver få mer rutin, nu tyckte jag hon var jätteduktig andra dagen i helgen. Nästa tävlingshelg går hon nationella tävlingar och bara en klass, Grand Prix. Det är viktigt att hon får rutin, men det får inte bli för mycket heller.

Med båda hästarna finns målsättningar med månaderna i Wellington.
– Med Devanto är det mycket att samarbetet ska vara kvar inne på banan, att han låter mig visa vägen. Med Hyatt handlar det om att hon ska få rutin och att vi ska lära känna varandra inne på tävlingsbanan.

Även om det känns långt borta nu vet man ju inte, ibland kommer allt på plats.

När hon är tillbaka på svensk mark i början av april väntar en ny utomhussäsong, som bland annat innehåller OS i Paris.

Finns OS med i din målsättning?

– Jag lämnar den dörren öppen. Det beror helt på hur allt fungerar och mognar. Det är nog precis de här månaderna i Wellington jag behöver göra för att kunna svara på den frågan. Även om det känns långt borta nu vet man ju inte, ibland kommer allt på plats, säger Tinne Vilhelmson Silfvén.

Läs om Caroline Darcourts succé med Lord Django i Wellington 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

24-28 januari väntar ny tävlingshelg i Welligton.

Startlistor och resultat Wellington 25-28 januari 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Livesändningar Wellington 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt