Annons
Annons

Drömveckor i Florida gav Darcourt raketstart på säsongen

Caroline Darcourt och Bournonville har imponerat under säsongsinledningen i Florida 2023. 

Foto: Susan J Stickle

Efter en seger och fem pallplatser på sex starter i Welligton har Caroline Darcourt klättrat från plats 163 till 57 på världsrankingen. – Helt fantastiskt, jag har alltid trott på hästarna men jag hade ändå inte vågat hoppas på det här, säger hon.

Hon jobbar som beridare på Lövsta Stuteri, dit hon kom för 20 år sedan utan förkunskap om dressyr. Under flera säsonger har det svenska toppstallet valt att starta tävlingsåret i Florida. I år anlände Caroline Darcourt i mitten av december och där har hon tränat och tävlat fyra av de totalt 28 hästarna som finns på Lövstas bas i Wellington.

– Att få vara här är en otrolig möjlighet. Vi har en kvart till tävlingar med kvalitet och konkurrens som vi annars har två tre dagars resor till. Dessutom är träningsfokus så bra här, man är fullt inställd på träning och tävling, säger Caroline.

Det var fullsatt och mycket atmosfär, ett bra test för framtiden och han gillade det verkligen.

Det är hästarna Bournonville (äg: Lövsta Stuteri AB) och Lord Django (äg: Lövsta Stuteri AB)som tillsammans tagit en seger och fem pallplatser i de högsta klasserna på amerikansk mark. Senaste starten med Lord Django innebar en tredjeplats i fyrstjärnig kür.

Han var helt fantastisk. Det kändes som att han tyckte det var kul. Det var fullsatt och mycket atmosfär, ett bra test för framtiden och han gillade det verkligen, säger Caroline.

Caroline Darcourt och Lord Django trivdes i Wellingtons strålkastarljus 2023.

Foto: Ema Stephens


Tillsammans var de också trea i en världscupkür och vid båda tillfällena var procenten hög; 77.830 och 78.170.

– Jag visste att han kan göra över 70, men det är en sak att veta vad man har och en annan sak att få ut allt och inte göra misstag, så det känns självklart väldigt bra.

Hur skulle du beskriva Lord Django?

– Jag skulle säga att han är väldigt söt, den sötaste hästen jag har, säger hon med mycket värme och ett litet skratt innan hon fortsätter.

– Han växer hela tiden, jag är så glad över starterna han gjort här på det sättet att han blir bättre hela tiden. Han känns säker i GP och vet vad som gäller. Hans galopp-program sticker ut, han har lite extra lätt för det, säger Caroline Darcourt, som tillhör en av landslagets utmanargrupper.

Det ser verkligen bra ut. Det ska bli kul att följa henne framöver. Det är väldigt tydligt att hon är på gång.

Förbundskapten Bo Jenå har följt ekipaget under vistelsen i Wellington, både på plats och från Sverige och gillar vad han ser.

– Hon har ju startat året fantastiskt bra, med fina placeringar i bra konkurrens, och det ser verkligen bra ut. Det ska bli kul att följa henne framöver. Vad vi ska ha för höga mål får ge sig lite framöver, men det är väldigt tydligt att hon är på gång, säger han.

Hon har betytt otroligt mycket. Utan henne hade jag inte varit här överhuvudtaget.

Under succéstarterna i Wellington har hon flera gånger om varit strax före Lövstakollegan Tinne Vilhelmsson Silfvén i resultatlistan. Sveriges mesta OS-ryttare har också en stor del i Caroline Dacourts fina resultat.

– Hon har betytt otroligt mycket. Utan henne hade jag inte varit här överhuvudtaget, att ha någon med den kunskapen att rida med varje dag är ovärderligt. Och samma med vår chef Antonia som är fantastisk; så intresserad, så engagerad och så ständigt peppande. Det betyder också hur mycket som helst.

Caroline Darcourt och Lord Django har tagit sig upp på pallen i samtliga starter så här långt i Florida 2023.

Foto: Ema Stephens


Närmast väntar Nations Cup i Florida innan planet går tillbaka mot Sverige den siste februari. Sedan kommer hon att följa den nya planen hon strax ska sätta.

– Lussan Nathhorst kommer hit inför Nations Cup, då ska vi sätta oss med Tinne och fundera framåt. Vi har ju tävlat på för att veta var vi står och nu när det har varit så här bra så är ju utgångsläget ett annat, säger Caroline Dacourt efter en finfin säsongsstart.

Publicerad:

Aktuellt