Annons
Annons

Kittel och Touchdown på pallen i högklassig världscupkür

Patrik Kittel och Touchdown slog till med två tredjeplatser vid världscuptävlingarna i Amsterdam 2024. Tredjeplatsen i kür gav 15 nya världscuppoäng (arkivbild).

Foto: Scoop Dyga/Bildbyrån

Den svenska toppduon inleder OS-året med dubbla pallplatser i Amsterdam. Patrik Kittel och Touchdown följde upp tredjeplatsen i fredagens Grand Prix med att bli trea i lördagens kür och ta hem 15 nya världscuppoäng.

Det var två sköna formbesked som levererades av Patrik Kittel och Touchdown. Lördagens pallplats säkrar i princip plats i världscupfinalen och ger också arbetsro inför det som väntar vid Versailles i augusti i år.

Jag tycker han har utvecklats mycket och verkligen byggt upp kroppen.

Många klasser ska ridas innan det klarnar vilka som ingår i det svenska OS-laget i dressyr, men just nu är Patrik Kittel där han vill vara.

– Jag tycker att han har utvecklats mycket och verkligen byggt upp kroppen. Han känns på ett sätt som ger mig självförtroende inne på banan, säger han om sin Touchdown, som noterade 84,905 procent i küren.

Vad betyder det att du kunde följa upp fredagens fina ritt med ytterligare en?

– Man vill rida bra på alla tävlingar men det klart att nu är det viktigt att visa stabilitet och jämnhet. Och också att man får poäng som gör att man klättrar på världsrankingen, för det påverkar ju lottning av startordning i Paris, säger Patrik Kittel.

Segern gick till Charlotte Fry, Storbritannien, som satte personligt rekord med Everdale. 88,180 var vinnarprocenten när ekipaget red hem säsongens tredje världscupseger och lämnade Amsterdam med seger i både Grand Prix och kür.

Det är bland det högsta vi gjort och jag tror också att jag kan ha ännu lite mer skärpa och komma upp i 86 och 87 procent.

Isabell Werth, Tyskland, och DSP Quantaz nådde inte heller i küren upp till Fry och Everdales nivå, men noterades för helgens andraplats nummer två med 86,455 procent.

– Jag är väldigt nöjd med att rida på 85 procent. Det är bland det högsta vi gjort och jag tror också att jag kan ha ännu lite mer skärpa och komma upp i 86 och 87, säger Patrik Kittel.

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se klassen på FEI TV/ClipMyHorse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ungdomar i hetluften på Lövstas internationella U25-tour

Amsterdam är en av tävlingsplatserna i världscupen som står värd för Lövsta Future Challenge International Dressage Tour. Den startades av svenska Stuteri Lövsta och ger U25-ryttare möjlighet att tävla på internationella arenor i samband med världscupen. Touren har tre omgångar och rids förutom i Amsterdam också i Herning och Göteborg. Vid samtliga tillfällen rids Grand Prix och kür.

I fredagens Grand Prix i Amsterdam vann danska Sophia Ludvigsen med Blue Hors Quintana på procenten 71,846. För svenska Vendela Eriksdotter Rubin med Bonafide räckte 67,590 till femte plats och för Cecilia Bergåkra och Izack blev det plats nummer åtta med 64,769.

Samma vinnare och samma svenska placeringar blev det i lördagens kür där procenten för Ludvigsen var 79,310, för Eriksdotter Rubin 73,985 och för Bergåkra 69,055.

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt