Annons
Annons

Nya Stora Enso Cup ska ge fler chans att satsa mot dressyrmästerskap

Tilda Hokfeldt André och Hamiltons I Did It My Way representerade Sverige vid EM 2023 ör Children

Foto: Arkiv

Mästerskapsprogram, arrangörerna med toppförutsättningar och observationstävlingar för landslagsplatser. Den nya dressyrcupen blir något alldeles extra.
– Jag hoppas så många som möjligt tar chansen att vara med, vi är mycket nöjda och glada för upplägget, säger Tina Due-Boje, landslagsledare för U25 och unga ryttare.

Cupen vänder sig till ponny, children, juniorer och unga ryttare. Två kval rids på våren och tredje kvalet samt final rids under hösten. I kategori C går de tre bästa ekipagen till final och i de övriga grupperna går de tio bästa vidare. Finalen rids på Strömsholm v.41 och både kval och final innehåller två tävlingsdagar.

– Det finns väldigt mycket erfarenheter för ryttarna att hämta här. Att resa, att tävla flera dagar i rad och inte minst hur man toppar formen. Ska man vara bra vid flera tillfällen behöver man ha en plan för att nå sin fulla potential, säger Tina Due-Boje.

Ryttarna lär ju känna varandra, bygger nätverk och får kontakter. Och föräldrar lär känna varandra, ytterligare en viktig sak.

Förutom det rent rid- och tävlingsmässiga ger Stora Enso Cup också andra positiva effekter.

– Ryttarna lär ju känna varandra, bygger nätverk och får kontakter. Och föräldrar lär känna varandra, ytterligare en viktig sak. När de sedan ska ut internationellt så ger det mycket trygghet att åka med människor man känner.

Stora Enso fortsätter att utveckla sitt samarbete med Svenska Ridsportförbundet.

Foto: Arkiv

 

I kval ett och två rider man FEI:s lagproggram för mästerskap första dagen och i kval tre rider man FEI:S individuella mästerskapsprogram. I finalen rider man Det individuella mästerskapsprogrammet dag ett och kür dag två.

– Det finns en tanke med att vi har med lagprogrammet, det är det programmet men gör första dagen på mästerskap och man måste känna att man är bekväm med att gå in i det. Sedan är det lite mer individuell inriktning i finalen så år vi med det också, säger Tina Due-Boje.

Hon själv är landslagsledare för U25-ryttarna och har där sedan flera år tillbaka kunnat följa sina ryttare i Lövsta Future Challenge.

– Vi har tittat mycket på upplägget Lövsta har haft. Det är ett mycket väl fungerande koncept som gett mycket.

Vi i landslagsledningarna kommer att vara på på plats på tävlingarna och vi hoppas kunna se fler genom det här.

Tina Due-Boje och landslagsledarkollegorna Marianne Esseen Söderberg, juniorer och children, och Anette Svenberg, ponny, hoppas också tack vare Stora Enso Cup kunna följa fler ekipage än tidigare.

– Vi behöver tävlingar på hösten. Det gäller både de som är med i trupper och de som är på väg in i landslagen och behöver få observationstävlingar. Vi i landslagsledningarna kommer att vara på på plats på tävlingarna och vi hoppas kunna se fler genom det här. Känner man att våren är lite för snabbt på så har man ju nu också den här chansen att visa utveckling, säger Tina Due-Boje.


Fullständiga regler för Stora Enso Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här rids Stora Enso Cup:

Kval 1

v. 5 Grevagårdens RF Ponny
v. 7 Falkenbergsortens RF Ungdom

Kval 2

v. 12 Åstorpsortens RF Ungdom
v. 13 Åstorpsortens RF Ponny

Kval 3

v. 37 Laholms RF Ungdom och Ponny

FINAL
v.41 Strömsholm RF Ungdom och Ponny


Publicerad:

Aktuellt