Annons
Annons

Slutaudition med stjärnglans i dressyrens ponnycuper

Ulla Håkanson med vinnarna i Ride and Learn och Mats Mellbergs Cup 2023. Foto: Lennart Ljung.

Vinnarna i Ride and Learn och Mats Mellbergs Cup 2023 tillsammans med prisutdelaren Ulla Håkanson. Foto: Lennart Ljung.

Smileys, muntlig feedback och fina priser till alla. Ponnydressyrcuperna Mats Mellbergs Cup och Ride and Learn fokuserar båda på ryttarutveckling för ponnyryttare upp till 12 år. I helgen var det dags för ”slutaudition” hos Willands Ryttarförening där dressyrlegendaren Ulla Håkanson var prisutdelare.

Till slutaudition den 21-23 juli hade ponnyekipagen tagit sig genom kval och regionheat i LC:1 och LB:1 i Mats Mellbergs Cup respektive LB:1 och LA:1 i Ride and Learn. I båda cuperna används ett särskilt inverkansprotokoll med bedömningspunkter som rör handställning, ryttarens sits, skänkelns placering, stöd-kontakten mellan ryttarens hand och ponnyns mun, harmoni samt takt. Inverkansprotokollet är illustrerat med bilder och för totalbedömningen så används smileys där en glad smiley berättar om det ryttaren gjort bra medan två glada smileys berättar om det ryttaren kan förbättra för att bli ännu bättre till nästa ritt. Muntlig feedback ges också till såväl ryttare som medföljande tränare och föräldrar.

Segrade i Mats Mellbergs Cup gjorde 11-åringen Ella Fägnell Ljungh med D-ponnyn Boldermans Boston medan 9-åriga Amelia Helene Lilliehöök och C-ponnyn Brännornas Rigoletto Länk till annan webbplats.avgick med segern i Ride and Learn. Såväl vinnare som övriga deltagare firades med fina priser av dressyrdrottningen Ulla Håkanson. De båda dressyrcuperna rids utan kategoriindelning och alla ponnyer oavsett storlek tävlar mot varandra. Med i startfältet var i år för första gången även en A-ponny som fick ett särskilt pris.

Mats Mellbergs Cup lanserades 2018 och Ride and Learn något år efter. Det är flera tidigare vinnare som idag återfinns i de svenska dressyrlandslagen för unga ryttare. Tilda André Hokfelt, som var med i childrenlaget som nyligen tog EM-silver, är en av dem. Ett annat exempel är den allra första cupvinnaren Ellen Stymne som i år tog brons på SM för juniorer.

- Mats Mellbergs Cup och Ride and Learn betyder så mycket för svensk dressyr. Det är så roligt att se att dessa satsningar på ryttarutveckling verkligen ger resultat och det ska bli så spännande att följa årets unga ryttare i framtiden, säger Anette Svanberg, landslagsledare för ponny.

Fullständiga regler hittas här: Regler dressyr ponny | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.

Slutaudition Ride and Learn och Mats Mellbergs Cup 2023. Foto: Lennart Ljung. 

Slutaudition Mats Mellbergs Cup och Ride and Learn 2023. Foto: Lennart Ljung.

Ella Fägnell Ljungh och Amelia Helene Lilliehöök, vinnare i Mats Mellbergs cup och Ride and Learn 2023. Foto: Lennart Ljung.

Ella Fägnell Ljungh och Amelia Helene Lilliehöök, vinnare i Mats Mellbergs cup och Ride and Learn 2023. Foto: Lennart Ljung.

Publicerad:

Aktuellt