Annons
Annons

Vet du om att det finns lättridningsklasser?

Nu är det möjligt att tävla i dressyr utan att behöva sitta ned i traven. Från och med 2024 så inför Svenska Ridsportförbundet nämligen lättridningsklasser i Lätt C och Lätt B.

Svenska Ridsportförbundets tävlingsreglementen (TR) förnyas med två års intervall i en process där alla kan vara med och tycka till genom att lämna in förslag på förändringar. I processen för det TR som gäller från 2023 inkom många förslag till Svenska Ridsportförbundets dressyrkommitté rörande lättridning i dressyrprogram. Detta ledde till ett pilotprojekt där fem föreningar fått testa klasser där lättridning är tillåten i travdelen. Efter en framgångsrik pilot har dressyrkommittén nu beslutat att införa särskilda lättridningsklasser i Lätt C och Lätt B. Dessa klasser rids som en egen klass där lättridning ska ske i hela travprogrammet och klasserna markeras tydligt i tävlingsdatabasen (TDB).

–Ungefär 25% av de önskemål som kom in till oss via den öppna TR-remissen gällde lättridning, så vi i dressyrkommittén har helt enkelt lyssnat på det, säger kommitténs ordförande Maria Nilsson.

Mer info/regler lättridningsklasser:

  • Rids alltid som en egen klass. I propositionen ska det alltid anges tydligt att det är en lättridningsklass.
  • Tillåten nivå: LC och LB.
  • I lättridningsklass ska ryttaren rida lätt under hela travprogrammet.
  • Vid övergångar mellan gångarter kan ryttaren sitta ned 3-5 steg.
  • Om ryttaren sitter på fel nedsittningsben påverkar detta betyg vid den aktuella bedömningspunkten, samt även betyget för ryttarens inverkan (Allmänt intryck).
  • Om hästen är orytmisk/oregelbunden om ryttaren sitter på fel nedsittningsben påverkar det betyget vid den aktuella bedömningspunkten samt betyget för hästens gångarter (Allmänt intryck).
  • Om ryttaren sitter ned i travprogrammet måste domaren uppmärksamma ryttaren på detta genom att blåsa och ge instruktion om att lättridning ska genomföras. Avdrag 2 poäng.

Publicerad:

Aktuellt