Annons
Annons

OS-säsongen 2024 tar fart i Wellington - första Nations Cup i dressyr ska avgöras

Tinne Vilhelmsson Silfvén och Devato samt Caroline Darcourt och  Lord Django ska rida FEI Nations Cup Dressage i Wellington 2024. Med sig i laget har de också Christina Devine med Slaebaekgaards Santino.

Foto: Arkiv

FEI Nations Cup Dressage är en viktig tävling i sig, men också en bärande byggsten i förberedelserna för OS i Paris. Torsdag kväll svensk tid inleds årets serie av nationstävlingar och platsen är  Florida, USA.
–  Väldigt spännande, det handlar om de viktigaste tävlingarna inför OS och som vanligt satsar vi också på att vinna serien, säger förbundskapten Bo Jenå.

Sverige, USA, Kanada och Tyskland är nationerna på plats för premiäromgången av FEI Dressage Nations Cup 2024. I Sveriges lag ingår Caroline Darcourt med Lord Django, Tinne Vilhelmson Silfvén med Devanto och Christina Devine med Slaebaekgaards Santino. FEI Nations Cup Dressage avgörs klockan 19.40 torsdag 22 februari.

– Vi hoppas att de kan komma nära sin individuellt högsta nivå och att vi får med oss poäng. Tyskland har många bra ekipage på plats i Florida och de blir som vanligt svåra att slå, säger Bo Jens.

Vi kommer att möta bra motstånd och få bra värdemätare.

Efter premiären i Florida går serien vidare till Compiègne, Budapest, Rotterdam och Falsterbo. På de här tävlingsplatserna kommer de svenska landslagsekipagen att matcha sina hästar mot OS-form.

– Vi kommer att möta bra motstånd och få bra värdemätare. Compiègne och Rotterdam ser jag som särskilt viktiga och Falsterbo satsar vi alltid på så klart, säger Bo Jenå.

Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD var bästa svenska ekipage vid OS i Tokyo 2021 med en åttondeplats individuellt. Nu är de mitt upp i förberedelserna inför OS i Paris 2024.

Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Planen mot Paris är lagd sedan länge men nu intensifieras allt. Nations Cup kommer enligt nya regler Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att avgöras i Grand Prix men på varje tävlingsplats kommer man också att kunna rida Grand Prix Special och Kür.

Jag vill att vi går in och gör ett bra jobb redan första tävlingsdagen, att vi verkligen är med från start.

Samtidigt som man siktar på starka resultat i Nations Cup slipar man på detaljer med sikte på OS.

– Jag vill att vi går in och gör ett bra jobb redan första tävlingsdagen, att vi verkligen är med från start. Grand Prix Special blir viktig i år eftersom det är i det programmet som lagtävlingen på OS avgörs. 

Vad är din känsla nu när säsongen tar allt mer fart?
– Jag får en väldigt bra känsla när jag pratar med ryttarna. Paris är i fokus och när augusti kommer ska vi vara i toppform, säger förbundskapten Bo Jenå.

2023 slutade Sverige trea totalt i FEI Nations Cup Dressage.

Startlistor och resultat i Wellington Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till arrangörens livesändning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fullständiga regler FEI Nations Cup Dressage Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här rids FEI Nations Cup Dressage 2024

21-25 februari, Wellington, USA, 3*
2-5 maj, Compiègne, Frankrike, 5*
14-18 maj, Budapest, Ungern, 4*
20-23 juni, Rotterdam, Nederländerna, 5*
11-14 juli, Falsterbo, Sverige, 4*

Så här går det till

Nationerna kan delta i alla deltävlingar men räknar resultaten från de fyra bästa. Lagen kan innehålla tre eller fyra ryttare. Har man fyra ryttare räknas de tre bästa resultaten.

Lagtävlingen avgörs i Grand Prix och de tre bästa resultaten i procent räknas samma till lagresultat.

Lagen får poäng enligt följande tabell:
3*:  1:a 10p, 2:a 8p, 3:a 7p, 4:a 6p ,5:a 5p, 6:a 4p,7:a 3p, 8:a 2p
4*:  1:a 12p , 2:a 10p , 3:a 9p, 4:a 7p, 5:a 6p, 6:a 5p, 7:a 4p, 8:a 3p
5*:  1:a p 15 , 2:a 13p , 3:a 11p, 4:a 9p, 5:a 7p, 6:a 6p, 7:a 5p , 8:a 4p

Laget med flest poäng totalt efter sina fyra bästa omgångar vinner FEI Nations Cup Dressage 2024.

Publicerad:

Aktuellt