Annons
Annons

Stora Enso Riksmästerskap i dressyr har premiär 2024

En inspiration och motivation. Det hoppas Svenska Ridsportförbundet att Stora Enso Riksmästerskap i dressyr ska bli. Satsningen startar 2024.

Foto: Bildbyrån

En tävlingsform som ska skapa inspiration och motivation för en ny målgrupp. Det är tanken bakom det nya riksmästerskapet i dressyr.
– Det riktar sig till dem som på många sätt är kuggen i det svenska dressyrhjulet, därför känns det fantastiskt kul att vi nu kan ge tillbaka till dem med stöd av Stora Enso, säger Sissi Lilja, ansvarig i dressyrkommittén för barn och ungas tävlande.

Riksmästerskapet är öppet för children, juniorer, unga ryttare samt seniorer. I kvalomgångarna rider children programmet LB:2, juniorer LA:3, unga ryttare Msv B:1 och seniorerna Msv B:1.

– Tanken är att det ska rikta sig till dem som ännu inte är på mästerskapsnivå. Många ska kunna vara delaktiga. Det ska inte kännas oövervinnligt men ändå betydelsefullt. Vi tror och hoppas att detta kan locka till att tävla lite mer, träna lite mer och kanske höja sina procent, säger Sissi Lilja.

Vi är stolta över att kunna bidra till att lyfta fram och stödja alla ryttare oavsett nivå.

Med Riksmästerskapet bidrar Stora Enso med ytterligare en viktig pusselbit i utvecklingen av svensk ridsport.

– Att vara huvudsponsor för en tävling som fokuserar på bredden inom sporten är en fantastisk möjlighet för oss att stödja och främja tillväxten. Vi är stolta över att kunna bidra till att lyfta fram och stödja alla ryttare oavsett nivå, och över att vara en del av att skapa en inkluderande och inspirerande tävlingsmiljö, säger Per Lyrvall, Stora Enso.

Kvalklasserna rids på en- och tvåstjärniga tävlingar i hela landet mellan 1 mars och 11 augusti. Vinnaren av Stora Enso Riksmästerskap koras vid finalmeetinget hos Linköpings Fältrittklubb 31 augusti - 1 september.

Alla i finalmeetinget ska också få plakett och rosett för det är viktigt att det blir ett så bra minne för alla som möjligt.

Semifinal och final döms av tre domare. Ekipaget med sammanlagt högst procent efter de två finaldagarna vinner Stora Enso Riksmästerskap i respektive ålderskategori.

– Vi vill att de två dagarna ska räknas ihop så att det finns en chans att komma igen om man känner att man misslyckats. Alla i finalmeetinget ska också få plakett och rosett för det är viktigt att det blir ett så bra minne för alla som möjligt, säger Sissi Lilja.

De är kuggen i hjulet och utan den gruppen spricker systemet. Det är väldigt, väldigt roligt att vi nu kan erbjuda det här tillsammans med Stora Enso.

I och med Stora Enso Riksmästerskap i dressyr blir något mycket efterlängtat nu verklighet.

– I den här målgruppen finns många som är engagerade i sina klubbar, är funktionärer och drivfjädrar i många arrangemang. De är kuggen i hjulet och utan den gruppen spricker systemet. Det är väldigt, väldigt roligt att vi nu kan erbjuda det här tillsammans med Stora Enso, säger Sissi Lilja.

Så här går det till:

  • Riksmästerskapet är öppet för children, juniorer, unga ryttare samt seniorer. I kvalomgångarna rider children programmet LB:2, juniorer LA:3, unga ryttare Msv B:1 och seniorerna Msv B:1.
  • Kvalklasserna rids på en- och tvåstjärniga tävlingar i hela landet mellan 1 mars och 11 augusti.
  • Vinnaren av Stora Enso Riksmästerskap koras vid finalmeetinget hos Linköpings Fältrittklubb 31 augusti - 1 september. Dit kvalificerar sig de ekipage som har högst genomsnittsprocent av sina fem bästa starter i kvalklasserna. Till finalmeetinget går 10 ekipage i children, 15 för juniorer, 20 för unga ryttare och 30 för seniorer.
  • På finalmeetingets dag ett, i semifinalen, rids samma klasser som vid kvalen och på dag två, i finalen, rider children LB:3, juniorer LA:4, unga ryttare Msv B:2 och seniorer Msv B:2
  • Semifinal och final döms av tre domare. En domare genomför den tekniska bedömningen och två domare bedömer ryttarens position och sits, effektiviteten i hjälpgivningen samt precision och allmänt intryck.
  • Ekipaget med sammanlagt högst procent efter de två dagarna vinner Stora Enso Riksmästerskap i respektive ålderskategori.

Fullständiga regler Pdf, 162.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt