Svenska Ridsportförbundet har 2021-2023 tillsammans med Riksidrottsförbundet och två andra specialidrottsförbund deltagit i ett pilotprojekt inriktat på resvanor. När RF nu summerar projektet är resultatet bättre än väntat.
Leriga hagar är en kletig verklighet för många hästhållare under stora delar av året. Mugg, tunga arbetsförhållanden och ökat parasittryck är bara några av problemen som uppstår, där näringsläckage och övergödning utgör ytterligare utmaningar. Men det finns kunskap att ta del av och hjälp att få.
Pollinatörer som bin, humlor och fjärilar får allt mindre plats i vår natur. Nu har din förening chansen att bidra till den biologiska mångfalden när hästnäringen hakar på WWF-kampanjen Gör Sverige vildare. Kampanjen pågår fram till den 31 augusti.
Svenska Ridsportförbundet kan nu presentera resultatet av en pilotstudie rörande mikroplast i fibersandsunderlag i samarbete med Nottingham Trent University, Chalmers tekniska högskola och Sveriges lantbruksuniversitet med finansiering från Naturvårdsverket.
Svenska Ridsportförbundet lanserar nu ”Koll på hållbarhetsläget?” – en handbok som inspirerar och stöttar ridsportens föreningar i hållbarhetsarbetet genom kunskap, tips och checklistor. Tillsammans kan vi göra skillnad.
Är du, någon du känner eller din förening grymma på hållbarhetsfrågor? Nominera hållbarhetshjältar till ett nylanserat hållbarhetspris med 50 000 kronor i potten.
Det europeiska förbundet EEF presenterar nu resultatet av ett forskningsprojekt om sporthästars klimatavtryck, där Svenska Ridsportförbundet varit delaktiga. Forskarna har också tagit fram ’Hoofprint’ - en modell för att beräkna hästars koldioxidutsläpp.
Under Riksidrottsmötet i Uppsala röstade idrottsrörelsen ja till Svenska Ridsportförbundets förslag om en enad hållbarhetsstrategi med tillhörande handlingsplan för idrottsrörelsen.
Den bästa träningen börjar tillsammans. Samla ihop ridkompisarna och var med i Resekampen där ni tillsammans tävlar om fina priser genom att ta er till stallet på ett mer miljövänligt sätt.
Den bästa träningen börjar tillsammans! Svenska Ridsportförbundet har tagit fram tips och inspiration på vad föreningar, personal, styrelse och aktiva inom ridsporten kan göra för att uppmuntra fler att samåka, gå, cykla eller åka kollektivt till stallet.
Hållbarhet blir alltmer i fokus för ridsportens tävlingsarrangörer. I samband med Gothenburg Horse Show hölls en välbesökt inspirationsträff på temat hållbara tävlingsarrangemang, där Svenska Ridsportförbundet medverkade tillsammans med bland annat FEI.
Riksidrottsförbundet har tagit fram råd om hur idrottsrörelsen kan minska utsläpp relaterade till resor för träning och tävling. Detta inom ramen för ett projekt där Svenska Ridsportförbundet är ett av tre deltagande specialidrottsförbund.
Det europeiska ridsportförbundet EEF, holländska lärosätet Wageningen University och Svenska Ridsportförbundet deltar nu i ett forskningsprojekt om ridsportens klimatpåverkan, som ett led i att skapa en mer hållbar ridsport.
Svenska Ridsportförbundet gjorde för ett par månader sedan en enkät om hur ridsportutövare tar sig till stall, träning och tävling. Nu kan vi äntligen dela med oss av resultatet.
Förbundets nya hållbarhetsstrategi fokuserar fram till 2025 på tre prioriterade områden: Ridsport för alla hela livet, Klimatsmart ridsport och Ridsport på naturens villkor.
Nu är det dags att nominera smarta lösningar och initiativ till Lövsta Future Challenges Hållbarhetspris 2022. Kanske kan din förenings hållbarhetsarbete inspirera andra?
Hur tar du dig till stallet? Svenska Ridsportförbundet deltar i ett projekt som ska minska resor med hög klimatpåverkan och öka tillgängligheten inom idrottsrörelsen. Bidra till en klimatsmart ridsport genom att svara på vår enkät om resvanor.
Svenska Ridsportförbundet och Lövsta Future Challenge vill bidra till mer miljösmarta tävlingar genom att inspirera arrangörer att skapa mer hållbara evenemang. Samarbetet har lett till MiljöChecken.