Annons
Annons

Hållbarhetsinspiration under GHS

Foto: Gothenburg Horse Show.

Hållbarhet blir alltmer i fokus för ridsportens tävlingsarrangörer. I samband med Gothenburg Horse Show hölls en välbesökt inspirationsträff på temat hållbara tävlingsarrangemang, där Svenska Ridsportförbundet medverkade tillsammans med bland annat FEI.

Hållbara tävlingsarrangemang var i fokus på Gothenburg Horse Show under torsdagen då Svenska Ridsportförbundet med flera bjöd på hållbarhetsinspiration med föreläsare och panelsamtal. Vice ordförande Helena Carlsson inledde med att berätta om Svenska Ridsportförbundets hållbarhetsarbete Länk till annan webbplats. och sedan pratade Somesh Dutt från internationella ridsportförbundet FEI om varför hållbar utveckling är viktigt för ridsporten globalt.

Under seminariet tog deltagarna bland annat del av Gothenburg Horse Shows arbete för att skapa ett mer hållbart evenemang Länk till annan webbplats. i Scandinavium genom såväl större som mindre insatser. Det handlar bland annat om att energiåtervinna gödsel till värme och el, erbjuda gratis kollektivtrafik och återanvända blomdekorationer. Under 2022 har en omfattande datainsamling genomförts för att klimatberäkna Gothenburg Horse Show, vilket möjliggjort för arrangörerna att effektivisera och rikta insatserna dit de gör störst skillnad.

Samarbete otroligt viktigt

Alexandra Mörner från Lövsta var också på plats och berättade om den miljömärkning för tävlingsarrangemang som Svenska Ridsportförbundet och Lövsta Future Challenge lanserade 2021 i syfte att minska miljöpåverkan och bidra till ökad miljömedvetenhet. På plats var även Göteborg & Bohusläns Ridsportförbund och lokala ridklubbarna Borås Fältrittklubb och Billdals Ridklubb som delade tips och berättade om sina erfarenheter med att arbeta med hållbar utveckling.

-Samarbete är otroligt viktigt på vägen mot en mer hållbar ridsport och jag vill uppmuntra alla våra föreningar att inspireras och lära av varandra. Oavsett vilken storlek eller form på tävling man arrangerar går det att genom god planering integrera ett hållbarhetstänk i det man gör, säger Svenska Ridsportförbundets hållbarhetssamordnare Elin Gustavson, som var moderator och ledde samtalen på inspirationsträffen.

Mer information om MiljöChecken finns här:
Hållbara tävlingar och evenemang | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.

Läs mer om hur tävlingsarrangörer arbetar med hållbarhet:
Så här arbetar SIHS med hållbarhet | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.
VM-deltagande klimatkompenseras | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.

Publicerad:

Aktuellt