Annons
Annons

Internationell konferens om hästnäringens miljöpåverkan

Leriga hagar är en kletig verklighet för många hästhållare under stora delar av året. Mugg, tunga arbetsförhållanden och ökat parasittryck är bara några av problemen som uppstår, där näringsläckage och övergödning utgör ytterligare utmaningar. Men det finns kunskap att ta del av och hjälp att få.

Under veckan har Svenska Ridsportförbundet deltagit i en välbesökt internationell konferens om hästnäringens påverkan på miljön, arrangerad av LIFE IP Rich Waters. Temat på konferensen som samlade hästnäring, forskare, rådgivare och andra intressenter var ”From the paddock to the sea” Länk till annan webbplats.. Näringsläckage från hästgödsel och övergödning av vattendrag är två miljömässiga utmaningar för hästnäringen där konferensdeltagarna delade erfarenheter, ökade kännedomen om risker och diskuterade möjliga åtgärder och lösningar.

Svenska Ridsportförbundets Ridskolerådgivare Anna Reilly var på plats och berättade om vår hållbarhetsstrategi och hur situationen ser ut för våra föreningar där ett viktigt uppdrag för oss centralt är att sprida information och inspiration.

Vi besöker många föreningar runt om i landet och ser många goda exempel på hur man kan göra saker, som vi försöker samla ihop och sprida till andra, berättade hon.

Men det finns också flera tuffa utmaningar för föreningarna i hållbarhetsarbetet, exempelvis kan det i storstadsregionerna vara både problematiskt och kostsamt att bli av med hästgödsel, förklarade hon.

– Tänk om vi skulle kunna värma upp våra hus med hästgödsel och ha hästgödsel i kommunernas alla rabatter. Det är dags att se gödseln också som en resurs och möjlighet.

Sök kunskap, råd och bidrag

Konferensdeltagarna besökte under veckan också Ridskolan Strömsholm, där miljösamordnare Linda Kjellberg berättade om hur riksanläggningen arbetar med en vattenplan för att förbättra leriga hagar. Även Lurbo Ridklubb var på plats och delade erfarenheter från klubbens prisbelönta arbete Länk till annan webbplats. med att förbättra hagarna.

För föreningar och andra hästhållare finns mycket kunskap, råd och bidrag att ta del av när det gäller hagar och gödsel. Kolla in länkarna nedan:

Publicerad:

Aktuellt