Annons
Annons

Så här arbetar SIHS med hållbarhet

Ett specialdesignat hinder uppmärksammar MiljöChecken. Fotograf Roland Thunholm.

Hållbarhet blir alltmer i fokus för ridsporten och tävlingarna under Sweden International Horse Show är i år miljöcertifierade.

Svenska Ridsportförbundet lanserade Länk till annan webbplats. under 2021 en miljömärkning för tävlingsevenemang tillsammans med Lövsta Future Challenge i syfte att minska miljöpåverkan och bidra till ökad miljömedvetenhet. Miljömärkta tävlingar märks i tävlingsdatabasen TDB med en grön fyrklöver och tävlingarna på Friends Arena är en av dem. För att uppmärksamma miljömärkningen syns ett specialdesignat ”klöverhinder” på huvudarenan medan ett likadant hinder i miniformat finns i Svenska Ridsportförbundets monter.

För ett stort event som SIHS -- som kombinerar tävling och show, storpublik och utställare, mat, uppstallning och mycket annat -- är hållbarhetsaspekten såklart en utmaning då man inte styr över allt.
- Vi är inte en egen tävlingsplats utan vi är beroende av att arenan jobbar med hållbarhet. Men vi kan driva på, säger Christin Ericsson, Event Director för SIHS.
-Vi har verkligen försökt och vi kommer att arbeta vidare med hållbarhet. Den yngre generationen kräver det och även våra partners ställer krav.

MiljöChecken består av en checklista med råd om hur man som tävlingsarrangör kan tänka mer hållbart. Tanken med MiljöChecken är just att verka som inspiration och morot för arrangörer att göra mer och det finns inga krav på att uppfylla precis allt på checklistan.

SIHS har de senaste åren gjort flera saker för att göra tävlingarna mer miljövänliga. Med start 2019 köpte man in juldekor som man återanvänder i största möjliga mån istället för att varje år köpa in mycket blommor som sedan slängs. Man har även digitaliserat möten, gått över från tryckt program till en app och uppmuntrar såväl funktionärer som besökare att ta sig till arenan kollektivt där SIHS har ett samarbete med SJ. Nytt för i år är att vegetariska alternativ erbjuds hos alla matleverantörer.
-Det har vi varit väldigt drivande i, säger Christin.

Hela 1500 ton sand från en holländsk leverantör används under Sweden International Horse Show. Istället för att frakta sanden hit och dit så lagras den numera på plats så att man kan undvika transport. Enda gången sanden lämnar Friends Arena är när den på sommaren gör en liten utflykt till Stockholms Stadion under hästtävlingarna där dit sanden lånas ut.

-Vi har börjat men det finns jättemycket kvar att göra. Det kommande året kommer vi att jobba fram ett hållbarhetsplan där mycket kommer att ske i samarbete med arenan, säger Christin.

Mer information om MiljöChecken finns här:
Hållbara tävlingar och evenemang | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.

Publicerad:

Aktuellt