Annons
Annons

Ny forskning om sporthästars klimatavtryck

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Det europeiska förbundet EEF presenterar nu resultatet av ett forskningsprojekt om sporthästars klimatavtryck, där Svenska Ridsportförbundet varit delaktiga. Forskarna har också tagit fram ’Hoofprint’ - en modell för att beräkna hästars koldioxidutsläpp.

EEF:s forskningsprojekt om sporthästars klimatavtryck, som Svenska Ridsportförbundet bidragit till, är nu avslutat. Forskare på holländska Wageningen University & Research har i partnerskap med det europeiska ridsportförbundet EEF samlat in information från stall i Sverige och Nederländerna för att öka kunskapen om de växthusgasutsläpp som en tävlingshäst står för genom livet. Forskarna har tittat på hästar inom flera av ridsportens grenar där de mätt mängden koldioxidutsläpp samt tittat på vad som orsakar störst påverkan. Med hjälp av denna data har man sen skapat ’Hoofprint’ - en modell för att beräkna hästars koldioxidutsläpp. Det skriver EEF i ett pressmeddelande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Resultatet av studien visas i en video Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där framgår bland annat att foder står för 59 procent av en 1-årings utsläpp medan transport står för 90 procent av utsläppen för en 12-årig tävlingshäst som tävlar internationellt.

Ytterligare information presenteras i ett webbinarium den 10 oktober. Man anmäler sig HÄR Länk till annan webbplats..

Svenska Ridsportförbundet inledde 2021 en ökad satsning på hållbarhet, med en uppdaterad hållbarhetsstrategi Länk till annan webbplats. som utgår ifrån FN:s globala mål för hållbar utveckling. Även EEF har stärkt sitt fokus på hållbarhet och lanserade under 2022 en första arbetsgrupp för hållbarhet där såväl branschexperter som utvalda nationella förbund, inklusive Svenska Ridsportförbundet, ingår.

Publicerad:

Aktuellt