Alla ska kunna känna sig trygga i ridsporten
Vi arbetar för en ridsport fri från övergrepp och kränkningar och utbildar trygga ledare som kan agera om något händer. Tillsammans bidrar vi till en trygg stallmiljö.
Tillsammans bidrar vi till en trygg stallmiljö genom att:
- Våga berätta om något inte är som det ska eller inte känns ok.
- Lyssna och vara uppmärksam på signaler du får från stallkamrater, elever och träningskompisar.
- Ungas trygghet är alltid vuxnas ansvar.
På de här sidorna kan du läsa om hur vi arbetar för en trygg ridsport och vart du kan vända dig för att få stöd eller göra en anmälan när något inte är som det ska. I vår faktabank kan du ta del av öppna webkurser för unga och vuxna ledare som gjorts inom satsningen Trygga ledare och i samarbete med Stiftelsen Friends.
Sidorna kompletteras löpande med länkar och fakta.
Hör det som inte sägs -
en kraftsamling för att bryta tystnadskultur
För att ingen ska behöva drunkna i tystnad.
Se filmen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kunskapsbank
Det förebyggande trygghetsarbetet är en förutsättning för en trygg ridsport. I våra webkurser för unga och vuxna får du tips och råd och reflektionsfrågor.
(Sidorna är under uppbyggnad)
Trygg i ridsporten
Vårt systematiska trygghetsarbete
Svenska Ridsportförbundet jobbar systematiskt för en trygg och schysst ridsport, i stallet och på nätet Bland annat genom att utbilda trygga ledare och väcka samtal kring svåra frågor. Alla kan bidra till en trygg ridsport. Men vuxna bär alltid ansvaret.
Vad gör jag om något händer?
Upplever du att det är något som inte går rätt till i din förening eller i någon annan del av ridsporten? Här får du en guide till hur du kan agera.
Trygghetsrådet
Trygghetsrådet inrättades 2022 och är ett rådgivande organ till förbundsstyrelsen.
Utdrag ur belastningsregistret
Enligt lag har en förening rätt att begära att den som ska arbeta med eller på annat sätt ha kontinuerlig och nära kontakt med barn ska uppvisa ett begränsat registerutdrag från Polisen.
Råd stöd
Behöver du eller din förening hjälp, stöd och råd i en svår fråga? Här har vi samlat mer information om orosanmälan och kontaktuppgifter till stödorganisationer med olika spetskompetenser.
Trygga ledare
Satsningen Trygga ledare ger oss extra kraft i vårt trygghetsarbete och jobbar för en schysst ridsport och en inkluderande kultur för ridsportens barn och ungdomar. Bland annat genom att stärka ridsportens ledare genom mentorskap. Trygga ledare finns tack vare stöd av Hugo Stenbecks Stiftelse .
Trygghet på nätet
Det som är bra med nätet är också det som blir problematiskt när någon är utsatt. Kränkningar kan spridas snabbt, enkelt och anonymt. Men utöver det så skiljer sig inte mobbning bland barn särskilt mycket åt om det sker i skolan, stallet eller telefonen.
Trygghetslådan
I Trygg i stallet-lådan hittar du tips, fakta och verktyg som handlar om trygghet, trivsel och likabehandling, och om svåra frågor som sexuella trakasserier och övergrepp. Snart finns en ny uppdaterad låda att beställa. Vår partner Stora Enso bjuder ungdomssektioner på de 250 första lådorna. Förs till kvarn gäller
Barnkonventionen
Barnkonventionen finns för att skydda barn och innehåller mänskliga rättigheter som varje barn ska ha. Från den 1 januari 2020 är barnkonventionen lag.
Barnens spelregler
”Barnens spelregler” sammanfattar barn och ungas rättigheter i sju regler. Och ger liv åt viktiga samtal om trygghet.
Medlemsombudsmannen
Upplever du att det är något som inte går rätt till i din förening eller i någon annan del av ridsporten? Kontakta funktionen Medlemsombudsmannen för råd och vägledning.
Basutbildningen
Basutbildningen – trygg start för alla!
Schysst stall - verktyg mot sexuella trakasserier
Att vara ett Schysst stall innebär att aktivt arbeta för att skapa en trygg arbetsplats och öka medvetenheten om sexuella trakasserier. Schysst stall ger dig verktyg i arbetet.
Trygga idrottsmiljöer
Vi jobbar för en trygg ridsport och för att tystnaden aldrig ska få tala.
Panelsamtal om en trygg idrott
Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna när Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friends genom satsningen Trygga Ledare, bjöd in till panelsamtal om barn och ungas trygghet inom idrotten.
Stallkänslan – en kort film om mobbning och utanförskap
Ridsporten ska vara en trygg plats för alla, alltid. För att motverka mobbning gjorde vi filmen Stallkänslan.
Se filmen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Aktuellt
Stallkänslan – en kort film om mobbning och utanförskap
Ridsporten ska vara en trygg plats för alla, alltid. För att motverka mobbning gjorde vi filmen Stallkänslan.
Se filmen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.