Annons
Annons

Trygghetslådan

Foto: Svenska Ridsportförbundet

I Trygg i stallet-lådan hittar du tips, fakta och verktyg som handlar om trygghet, trivsel och likabehandling, och om svåra frågor som sexuella trakasserier och övergrepp.

Verktygslådan togs fram av Svenska Ridsportförbundets Centrala Ungdomssektion 2015 och uppdaterades 2018, men vi har arbetat länge med de här frågorna. Den senaste versionen är uppdaterad med material som handlar om trakasserier och näthot i sociala medier, problem som tyvärr har vuxit sig större i samhället men som vi inte accepterar inom ridsporten.

Det viktiga är att väcka samtal om de här svåra frågorna och skapa en miljö där man vågar säga till när någonting inte är som det ska. Vi vill också inspirera till funderingar om vilka oskrivna regler som finns i ridsporten och få fler att prata om och hur vi lever upp till vår verksamhetsidé: en ridsport för alla – hela livet!

Materialet är anpassat så att det ska finnas något för alla åldersgrupper, både barn, ungdomar och vuxna. Välj de delar som passar bäst!

Det tryckta magasinet ”Trygg i stallet” där vi berättar om hur vi på olika sätt jobbar för en trygg ridsport och mot kränkningar, trakasserier och utanförskap, nominerades till Publishingpriset 2019 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Innehåll

Till dig som är ledare

Förord/till ledaren/fler möjligheter. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kompiskort

Syftet med kompiskorten är att stärka sig själv och andra i gruppen. Ni kan arbeta med korten gemensamt i storgrupp, i mindre grupper eller två och två. Dra ett kort och avsluta den påbörjade meningen. Därefter är det din kompis tur att dra ett kort.

Trygg i stallet-spelet

Spelet är ett enkelt kortspel om svåra frågor och tar upp frågor kring sociala medier, sexuella trakasserier, näthot, trakasserier och frågor kring inkludering.

Samarbetsövningar

Vi tipsar om tio olika samarbetsövningar som ni kan använda för att stärka gruppen och öka gemenskapen. Samarbetsövningar

Värderingsövningar

Med hjälp av fyra olika värderingsövningar får deltagarna träna på att ta ställning i olika frågor.

Case

Ni hittar olika typer av case för tre olika målgrupper; barn, ungdomar och vuxna.

Podd

En podd med två lyssnarberättelser om sexuella trakasserier som kan användas som diskussionsunderlag. Det finns också en handledning.

Ledstjärnorna på barns vis

Lådan innehåller dels ett diskussionsunderlag för hur man kan samtala om ledstjärnorna med barn, samt en plansch där tecknaren Ingrid Flygare har hjälpt oss att illustrera ridsportens tio ledstjärnor.

Samtalsunderlag

En samtalsduk som handlar om ledstjärnorna
En samtalsduk som en övning i att utmana normer i ridsporten

Fair Play Rider

Det finns människor med en fantastisk förmåga att se, uppmärksamma och bekräfta andra. Med sitt sätt bidrar de till att sprida god stämning på tävlingsbanan och i stallet – något som är väl värt att hyllas. I lådan hittar ni tips på hur ni kan utse föreningens Fair Play Rider. Här hittar ni ett diplom som ni kan ladda ner och dela ut.

Med i varje låda finns också Barnens spelregler, Bris och Riksidrottsförbundets gemensamma initiativ för en trygg- och utvecklande barn- och ungdomsidrott.

Publicerad: