Annons
Annons

Trygga tävlingar: "Vi sätter tonen i laget tillsammans"

Laget och tävlingarna ska vara ett andrum. Därför är det viktigt att skapa en tillåtande atmosfär där det är ok att göra misstag, alla vågar prata, peppa och säga ifrån om det behövs.

Foto genrebild: Mikael Sjöberg

Vissa vill ha och ge mycket pepp, andra vill stanna i sin bubbla tills tävlingen är över.
-Det är viktigt att respektera varandra. Vi sätter tonen och reglerna i laget tillsammans, säger Helena Holm, lagledare hos Hagens RF.

Helena Holm är uppfödare, tränare och har själv tävlat hoppning upp till landslagsnivå. 2017-2019 ingick hon även i ledningen för hopplandslagen på ponny och children. Nu leder hon bland annat Hagens lag i Folksam elit- och ponnyllsvenska samt division 1.

Som lagledare har hon en viktig roll i att se till att alla trivs, känner sig trygga och är en del av gemenskapen. Men vad det innebär konkret varierar.

-Alla är olika och för att laget ska funka är det bra att veta vissa saker om varandra. Vi är ett lag som vinner och förlorar tillsammans, men alla ryttare har olika upplägg och det är viktigt att respektera. Även om många tränar ihop och känner varandra så kanske de inte vet hur alla vill ha det på tävling. Det är viktigt att prata igenom innan tävlingen, säger Helena Holm.

Hagens RF i Falköping är en liten tävlingsklubb med cirka 50 licensierade ryttare och lag i så gott som alla divisioner. Vilka som rider i lagen kan variera och ryttarna känner inte alltid varandra sedan tidigare.

- Då är det extra viktigt att träffas på något sätt innan så man vet vem som är vem och vilka det är extra viktigt att heja på. Oavsett hur laget sätts ihop ska alla verkligen känna att de är en del av det.

Samåka, gå banan och fika tillsammans. Ett bra tips för sammanhållningen är att försöka göra så mycket som möjligt tillsammans, menar Helena Holm.
Och gärna träffas "avsuttet”.

Oavsett vad man bär med sig ska stallet och tävlingarna vara ett andrum.

-Men på tävling koncentrerar vi oss på uppgiften först. Sen träffas vi och pratar igenom hur allting gick. Klart vi stöttar och peppar varandra även under tävlingen, men bland kan det också vara svårt att hinna med, och alla vill faktiskt inte ha så mycket pepp utan stanna i sin bubbla tills tävlingen är över. Det får heller inte bli ett dåligt samvete att man inte hinner stötta sina kamrater.

Kontakten håller laget framför allt via Whatsapp. Där bestämmer man tider och ställer frågor. På klubbens Instagram finns ren information om till exempel olika träffar och rapportering om lagens resultat. En god ton i alla sociala kanaler är en självklarhet hos Hagens RF.

-Vi som ledare eller förening går inte in och aktivt like:ar någon. Det är så lätt att det blir orättvist och att man missar någon eller något så därför är vi medvetet återhållsamma i sociala kanaler.

Otrygghet kan komma från så många olika håll

För att skapa trygghet i laget gäller det att du som ledare är förberedd på olika situationer, är lyhörd och fyller på med kunskap om till exempel ungas förutsättningar, som ju förändras hela tiden menar Helena Holm.

-Otrygghet kan komma från så många olika håll också. Bär man med sig något från skolan till exempel kan ju det vara svårt att skaka av sig och påverka hur man är i stallet eller på tävling. Oavsett vad man bär med sig ska stallet och tävlingarna vara ett andrum.

För Helena är det viktigt att skapa en tillåtande atmosfär där det är ok att göra misstag, alla vågar prata, peppa och säga ifrån om det behövs.

-Men som ledare vet man inte vad som är rätt och fel alla gånger utan man försöker bara lösa saker på bästa sätt. Det viktigaste är ju att man gör något.

Trygga lag - Helena tipsar:

  • Sätt tonen tillsammans
    Låt alla vara delaktiga när ni sätter upp regler och anger tonen i laget.
  • Ha en bra och öppen kommunikation
    Det är viktigt för att bygga förståelse och respekt för varandra. Se till att alla vågar prata, säga hur man tänker och när det är tufft.
  • Skapa trygghet
    Våga ta upp även svåra frågor, attityder och normer till ytan. Alla kan bidra till tryggheten i laget. Trygghet ger mod, bra energier och bidrar till framgång.
  • Ha roligt
    Stallet och tävlingen ska vara ett härligt andrum, oavsett vad som händer på utsidan. Hitta på roliga aktiviteter utanför tävlingssituationen. Det ger sammanhållning.
  • Alla kan göra misstag
    Skapa en tillåtande atmosfär där det är ok att göra misstag.

God gemenskap kan både förbättra prestationen på hästryggen och förebygga utanförskap och kränkningar. Lä mer om vårt trygghetsarbete inom ridpsorten och få tips på hur du kan stärka gemenskapen i din grupp. Gratis webkurser för unga och vuxna.

Svenska Ridsportförbundet arbetar sedan många år systematiskt för en trygg och schysst ridsport. Tillsammans med Folksam förstärks nu arbetet ytterligare och riktar 2024 fokus mot ryttare, lagledare och föräldrar i tävlingssporten.

 

Publicerad:

Aktuellt