Annons
Annons

Lagledare ger trygghetsträff tummen upp

Tillsammans med Folksam arbetar vi för en trygg ridsport där alla tar plats på sina villkor. Trygga team och tävlingar är en del i det arbetet.

Foto: Sussie Viklund

För att sprida pepp och kunskap bjöd vi tillsammans med Folksam lagledare i elit- och ponnyallsvenskorna till en minikurs i trygghetsfrågor.
–Vi vill skapa ett tryggt och tillåtande klimat där vi stöttar varandra i alla lägen, säger Helene Stenbeck, lagledare i Harplinge Ridklubb. Som tycker alla borde gå kursen.

Vårsäsongen har startat bra för Harplinge med snygg seger i första omgången i Folksam Ponnyallsvenska. Två år i rad har hallandsklubben ridit SM-lagfinal för ponny, och klubben har flera lag i olika divisioner. Gemenskap är en viktig nyckel i alla.

– Den goda stämningen är en viktig del i våra framgångar. Vi är ju här för att ha roligt, säger Helen Stenbeck som tillsammans med klubbkollegan Annika Lundholm tar hand om i ponnyelitlaget och var med på den första minikursen för lagledare.

Annika Lundholm och Helen Stenbeck är lagledare för Harplinge RK:s lag i Folksam Elitallsvenska.

Foto: Harplinge RK

I år ger Svenska Ridsportförbundets sponsor Folksam nämligen extra kraft i ridsportens trygghetsarbete och sätter särskilt fokus på trygga team och tävlingar. En del i det arbetet är en träff, en minikurs på en dryg timma, för lagledare med Catrine Hermansen som är arbetar med trygghetsfrågor på Svenska Ridsportförbundet.
Först ut på kursen var lagledare i Folksams elit- och ponnyallsvenska.
– Det var så värdefullt att möta ledare och få tid att lyssna in deras utmaningar och berättelser. Vi pratade bland annat om olika situationer som kan uppstå i laget, vad som menas med olika typer av kränkningar, hur de kan yttra sig och vad det finns för stöd och verktyg att få om en behöver. En viktig del är också kunskapen om ungas rättigheter, säger Catrine Hermansen.

Alla borde gå den här kursen!–Alla borde gå den här kursen! Den var en ögonöppnare som ger viktiga perspektiv på det vi gör. Och hur vi alla med små medel ka bidra för att skapa en trygg och inkluderande atmosfär genom att vara den som öppnar upp och bjuder in andra i gemenskapen. Träffen var dessutom ett fint sätt att nätverka och utbyta erfarenheter och det digitala formatet funkar super, säger Helen Stenbeck.

Hos Harplinge RK jobbar man hela tiden för att öka gemenskapen i teamen och i klubben.
–Jag tycker våra ungdomar är duktiga på att lyfta varandra. Det är viktigt att vi lägger tid på att lära känna varandra väl så vi alla, även vi vuxna, kan stötta på bästa sätt på tävling. Alla är ju så olika.

Hästarna och gemenskapen är vad ridsport handlar om men hos Harplinge RK där tävlingsryttarna är utspridda i olika stallar, läggs också stor vikt även på avsuttna träffar och på att lära känna varandra. Och även på att skapa samhörighet med ryttarna som rider på ridskolan. Det kan handla om träningar, grillkvällar eller kanske runt en gästföreläsare.

Lagjackor är också ett rätt vanligt sätt att förstärka lagandan, men som också kan ge motsatt effekt.
–Vi som klubb har gått ifrån den här med jackor. De skapar vi känsla men kan samtidigt bidra till ett utanförskap och en vi och dom känsla, säger Helen Stenbeck.
I Harplinge kan därför alla som vill köpa en jacka med klubbens namn, men någon särskild kollektion för tävlingsryttarna finns inte.

På sociala medier är klubben noga med att vad och hur saker publiceras för att alla ska känna sig inkluderade.
– Det är alla eller ingen som gäller. Det är ju så lätt att man missar någon annars.

Vi ledare måste våga vara vuxna, ta ansvar, säga ifrån och ta det där svåra samtalet när det behövs.

Genom vår minikurs i trygghetsfrågor vill bidra till trygga ledare som ser, lyssnar och vet hur man ska göra om någonting händer i teamet, i stallet eller kanske på tävling.
– Den fick oss att reflektera på att det ofta kan vara små signaler det handlar om och ibland bara en blick. Det är mycket som pågår hela tiden och på olika plattformar som vi inte ser. Men vi ledare måste våga vara vuxna, ta ansvar, säga ifrån och ta det där svåra samtalet när det behövs, säger Helen Stenbeck.

Svenska Ridsportförbundet arbetar sedan många år systematiskt för en trygg och schysst ridsport. Tillsammans med Folksam förstärks nu arbetet ytterligare och riktar 2024 fokus mot ryttare, lagledare och föräldrar i tävlingssporten.

Publicerad:

Aktuellt