Annons
Annons

Träffar om trygghet väcker viktiga samtal

Genom minikurser för lagledare och aktiva vill vi sprida kunskap och väcka tankar kring trygghetsfrågor inom tävlingssporten.
- Sociala medier är nog det som diskuteras mest, säger Catrine Hermansen som arbetar med trygghetsfrågor inom Svenska Ridsportförbundet och håller i träffarna.

Vi jobbar mot alla former av kränkningar och utanförskap och förebyggande för en trygg ridsport i alla led och tack vare Folksam får vi extra kraft i det arbetet. Under våren har vi haft tre kvällsträffar om trygghet. Först ut var våra landslagsledare, ungdomslandslag och ledare i Folksams Elit- och Ponnyallsvenska.

- Vi pratar om trygghet och trivsel och reder ut begrepp som kränkningar och mobbning. Vi tittar också på hur vårt systematiska trygghetsarbete ser ut i ridsporten och hur man kan fylla på med kunskap och få hjälp och stöd, säger Catrine Hermansen.

Välkommen till vår kunskapsbank om trygghetsfågor

Hon serverar fakta och väcker tankar, som hur det ofta är de små signalerna kan ha stor betydelse för trivseln i stallet eller laget.

- Jag tror det har varit en ögonöppnare för många. Att utanförskap kan handla om små saker som blickar eller tysta handlingar som att bli exkluderad från olika sammanhang, som en snapchatgrupp eller lagchat till exempel. Men också hur man själv kan bidra till trivseln med enkla medel, som att säga hej till dem man möter och inkludera andra i det man gör.

Det som avgör om något är en kränkning är alltid individens egen upplevelse av att vara till exempel ledsen sårad eller mindre värd, understryker Catrine. Det finns ju alltid en anledning till man känner som man känner, oavsett vad omvärlden tycker.

Trygghetsfrågor kan vara svåra att sätta fingret på och prata kring, och därför är viktigt att lyfta olika perspektiv.

-Alla har olika utmaningar men gör vi det svåra pratbart så tror jag fler också vågar säga till när något inte är som det ska, säger Catrine Hermansen.

När vi inom satsningen Trygga ledare via en enkät frågade över 1 000 ledare inom ridsporten om de hade upplevelser av negativa jargonger bland barn och unga de mött i sin ledarroll, var de vanligaste orsakerna till dessa :

  • Prestationer
  • Utrustning/Kläder
  • Utseende
  • Och vem man är kompis med.

Rutinerna för hur ledare och lag arbetar med trygghetsfrågor varierar.
Gemensamt för både unga och vuxna som deltagit i minikurserna så här långt är utmaningar med olika sociala medier. För samtidigt som skapar så många möjligheter, ger fler och snabba sätt att sprida bilder och elaka kommentarer.
Tänk efter före, sprid positiva budskap, inkludera andra och anmäl, blockera och se över inställningar i din dator, är några grundläggande tips för ett bättre socialt klimat.
- Vi använder bara Instagram före rena tävlingsrapporter och ger inga gilla för det är så lätt att missa någon, kommenterar flera lagledare.
- Men vad gör man när det är de vuxna som är står för de elakaste kommentarerna, undrar en annan.
-De här träffarna ger oss så bra inspel om hur det är där ute och sociala medier är definitivt något vi ska jobba vidare med, säger Catrine Hermansen.

Svenska Ridsportförbundet arbetar sedan många år systematiskt för en trygg och schysst ridsport. Tillsammans med Folksam förstärks nu arbetet ytterligare och riktar 2024 fokus mot ryttare, lagledare och föräldrar i tävlingssporten.

Publicerad:

Aktuellt