Annons
Annons

Trygga tips: Så är du schysst på nätet!

Kul möten med kompisar och fantastisk källa till kunskap eller plats för mobbning, trakasserier och kränkningar… Internet är precis vad vi gör det till - och därför måste vi hjälpas åt. Här får du några tips på hur du är schysst på nätet. Ladda ner miniaffischen och sätt upp den väl synligt i stallet.

Hälften av befolkningen avstår från att uttrycka sina åsikter på nätet med rädsla för näthat. Och drygt 1 av 20 som är 16 år eller äldre uppger att de blivit utsatta för näthat, kränkningar eller negativa under det senaste året. Det visar Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2023.

-Många och framför allt unga tillbringar väldigt mycket tid på nätet och att man har det bra och känner sig trygg där är minst lika viktigt som när vi är offline, säger Catrine Hermansen som arbetar med trygghetsfrågor på Svenska Ridsportförbundet.

Tillsammans med våra distrikt och föreningar jobbar vi fören trygg ridsport. För att sprida ordet om hur vi kan göra nätet till en schysstare plats har vi gjort en miniaffisch som du gärna får ladda ner och sprida.

Affischen i gult Pdf, 40 kB.
Affischen i vitt Pdf, 40.1 kB.

- Vi har samlat några grundläggande men viktiga punkter som alla skriva under på, men det är såklart viktigt kolla in vad som gäller i just din förening, säger Catrine Andersson.

Det som är bra med internet och sociala medier är som sagt samtidigt det som är dåligt. Saker sprids snabbt och kan öka ryktesspridning och utsatthet i rekordfart. Via sociala medier kan mobbare dessutom följa hela vägen hem. Bakom skärmar föds mod och ibland dumma kommentarer.
- Det är viktigt att vi vuxna tar vårt ansvar som goda förebilder och trygga vuxna som unga vågar vända sig till och få hjälp om de blir utsatta på något sätt.

- Sedan är det viktigt att tänka postivt också. Att det fina med nätet är ju faktiskt att vi kan ta med oss våra vänner vart vi än går och var och en kan aktivt välja att snälltolka kommentarer och inlägg. Då blir nätet en så mycket bättre plats att vara på.

Fler tips och kunskap om ridsportens trygghetsarbete.

Publicerad:

Aktuellt