Säkerhet
Säkerhet är en grundbult i alla våra verksamheter och Svenska Ridsportförbundet arbetar ständigt för att öka medvetenheten om säkerhet bland både aktiva och föreningar. Bra rutiner baserade på hästens behov är grunden för att hästen ska bli trygg, och hästar och ryttare ska bli säkrare tillsammans. Här har vi samlat säkra tips och goda råd.
Tillsammans gör vi ridsporten säkrare
Hjälp oss gärna att göra ridsporten säkrare genom att rapportera in olyckor och tillbud. Du når verktyget via QR-koden nedan. Läs mer här: Incidentrapportering | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.
Säkerhetsanvisningar
Ridsportens säkerhetsanvisningar "Säker med häst" vänder sig till alla som kommer i kontakt med hästar som ryttare, ridlärare, tränare, ledare, funktionärer, föräldrar, hästskötare, voltigörer och kuskar.
Ryttarens utrustning
Godkänd utrustning. Det finns standard, regler och rekommendationer för ridhjälmar, västar och övrig utrustning du har vid ridning eller sportkörning.
Hjärntrappan
Målet med Svenska Ridsportförbundets Hjärntrappa är att återhämtningen efter en hjärnskakning ska ges tillräckligt med tid. Om ryttaren återvänder för tidigt till sadeln finns risk för bestående men. Hjärntrappan har nu uppdaterats enligt nya forksningsrön.
Folksam Säker med häst
Genom Folksam säker med häst sprider vi kunskap om säkerhet och inspirera fler att lära mer om hästens naturliga beteende och behov. I digitala kanaler och i manegen. För att vi ska bli säkrare tillsammans.
Hästar i trafiken
Ridsportens säkerhetsanvisningar "Säker med häst" vänder sig till alla som kommer i kontakt med hästar som ryttare, ridlärare, tränare, ledare, funktionärer, föräldrar, hästskötare, voltigörer och kuskar.
Säker uteridning
Visst är det härligt att rida ut, och så stärkande för både hästar, ryttare, kropp och själ! Men för att vara säker på turen finns det saker du bör tänka lite extra på. Här hjälper vi dig på vägen! På denna sida kan du även läsa på vad som gäller kring Allemansrätten.
Krishantering
Krishantering kan handla om allt från en ridolycka, till kristider i samhället, foderbrist eller tillbud i stallgången. Här får du råd och stöd i krissituationer.
Brandskydd
En mycket viktig del i säkerhetsarbetet är att kontrollera brandskyddet vid en ridanläggning. Det finns regelverk och lagar för hur det ska gå till.
Incidentrapportering
Svenska Ridsportförbundet vill på olika sätt minska antalet olyckor inom ridsporten genom ett gemensamt systematiskt säkerhetsarbete och lanserade 2023 ett nytt verktyg för incidentrapportering. Genom att registrera alla tillbud och alla olyckor kan vi tillsammans samla kunskap om var, när, hur och varför händelser sker och utifrån detta vidta åtgärder för ökad säkerhet.
Bidra till forskning om hjärnskakningar
Har du just fått en hjärnskakning? Då kan du bidra till ett världsunikt forskningsprojekt som Folksam och Svenska Ridsportförbundet inledde 2023.