Annons
Annons

Säker uteridning

Visst är det härligt att rida ut, och så stärkande för både hästar, ryttare, kropp och själ! Men för att vara säker på turen finns det saker du bör tänka lite extra på. Här hjälper vi dig på vägen! På denna sida kan du även läsa på vad som gäller kring Allemansrätten.

Att rida ut i det fria och i havet är som balsam för själen och ger glada hästar. Klagshamns RF utanför Malmö, Årets ridskola 2020, är ute så ofta det bara går och har magiska förutsättningar för att rida i naturen. Häng med till havet, hästarna och Klagshamnsprärien där verksamhetschefen och ridläraren Maria Gudmundsson ger dig säkra tips inför uteturen.

Var rädd om Allemansrätten

Den svenska allemansrätten ger oss ryttare en unik möjlighet att rida i skog och mark men den innebär också ett stort ansvar. Allemansrätten innebär inte att alla områden och vägar är tillåtna och som ryttare måste du därför ha koll på var du får -- och var det är lämpligt -- att rida. Hästens tyngd ökar risken för skada på skog, mark eller väg och som ryttare behöver du visa extra stor hänsyn när du rider på annans mark. Här nedan är några saker att ha koll på:

  • Rid på stigar och vägar med fast underlag och välj omvägar runt åkrar, ängar, hagar och skogsplanteringar.
  • Tänk på att när stigar och vägar blir blöta så blir de extra känsliga för hästens hovar
  • Tänk på att myrar och mark med mossa och lavar är extra ömtåliga.
  • Fråga markägaren om lov om du vill rida på en plats ofta.

Läs mer om Allemansrätten på Naturvårdsverkets hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: