Annons
Annons

Dags för ny hjälm? Tänk på detta!

Foto: Jessica Ortiz Bergström

Godkänd hjälm ska alltid bäras vid ridning och körning inom Svenska Ridsportförbundets verksamhet. Men det finns en hel del att tänka på vid val och tillpassning av hjälm. Ta del av våra bästa tips här!

Hur vet jag om hjälmen sitter bra?

  • Det är viktigt att din hjälm passar ditt huvud. Den ska sitta tight, men inte för tight. När du provar hjälmen gapa några gånger och känn att den inte trycker vid tinningarna – då är den för tight. Rör på huvudet fram och tillbaka – hjälmen ska inte röra på sig då utan sitta kvar på huvudet.
  • Hjälmen ska nå precis ovan dina öron och ögonbryn, sitta väl runt hela huvudet och inte klämma någonstans.
  • Om du köper hjälm till ett barn, köp inte en för stor hjälm som barnet ska växa i.

Vilken hjälm ska jag välja?

  • Köp aldrig en begagnad hjälm – du vet inte vad den varit med om.
  • Se till att hjälmen är godkänd [se nedan].
  • Den dyraste hjälmen är inte alltid bäst.
  • En hjälm med rotationsskydd, till exempel MIPS-system, ger extra skydd mot huvudskador.
  • Kolla in Folksams hjälmtest Länk till annan webbplats. som listar de hjälmar som är bäst i test och bra val.

Måste jag byta hjälm om jag trillar av?

Vad är en ”godkänd” hjälm?

Först och främst behöver hjälmen vara CE-märkt, en märkning som intygar att produkten uppfyller EU:s grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav. För att få en CE-märkning testas nya hjälmar mot olika standarder, där EU nyligen antagit en ny standard för testning av ridhjälmar. Den nya hjälmstandarden EN1384:2023 kommer gälla inom hela EU och är alltså den standard som nya hjälmar kommer att testas mot för att få sin CE-märkning. Den nya standarden innebär bland annat en bättre stötdämpning och mekanisk hållfasthet som ökar säkerheten för ryttaren.

Den gamla standarden slutade gälla redan 2014 då EU-kommissionen beslutade att den inte var tillräcklig. I väntan på en ny gemensam EU-standard för testning av ridhjälmar har Svenska Ridsportförbundet tillämpat övergångsregler. Enligt dessa regler har CE-märkta ridhjälmar med tilläggsmärkningen VG1, eller ridhjälmar märkt EN1384 tillverkad före 4 november 2014, under denna period räknats som ”hjälm av godkänd typ”. De senare är inte längre godkända medan hjälmar med märkningen VG1 däremot kommer att att vara godkända fram till och med 2031. Om du köper en ny hjälm så rekommenderar vi ändå att se till att den är testad och godkänd enligt den nya standarden EN 1384:2023 och CE-märkt.

Observera att vid tävling i andra länder än Sverige måste du ta reda på vilka regler som gäller där.

FEI driver på utvecklingen

Det internationella ridsportförbundet FEI jobbar dessutom för ännu tuffare tester i framtiden. I våras tillsatte de en internationell expertgrupp, the FEI Helmet Working Group, som sett över hjälmstandarder och vetenskaplig litteratur samt formulerat förslag för hur teststandarder kan förbättras. Idag finns det olika standarder, med olika kriterier, världen över. I samarbete med tillverkare och standardinstitut vill FEI driva på utvecklingen för mer säkra ridhjälmar. Forskaren Helena Stigson från Folksam, som är med i Svenska Ridsportförbundets referensgrupp för säkerhet, är en av experterna i FEI:s arbetsgrupp.
Läs mer hos FEI Länk till annan webbplats..

Publicerad:

Aktuellt