Annons
Annons

Bidra till forskning om hjärnskakningar

Har du just fått en hjärnskakning? Då kan du bidra till ett världsunikt forskningsprojekt som Folksam och Svenska Ridsportförbundet inledde 2023.

Folksam och Svenska Ridsportförbundet har tillsammans med Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och appen Brainsafe Länk till annan webbplats. inlett ett forskningsprojekt som fokuserar på hjärnskakningar inom ridsporten. Syftet med projektet är att studera om man via blodprover kan påvisa vilka hjärnskakningar som leder till kortvariga symptom respektive vilka som leder till bestående besvär.

Med hjälp av olika analysmetoder, där man mäter nivån av olika så kallade hjärnspecifika äggviteämnen för att avgöra graden av skada, kan man idag följa hjärnskador med hjälp av vanliga blodprov. Tidigare studier har framför allt fokuserat på idrotter där det är stora skillnader mellan både regler och spel inom dam- och herridrott, men inom ridsporten tränar och tävlar alla på lika villkor vilket ger forskarna möjlighet att studera män ock kvinnor under samma förutsättningar.

Hur går det till?

Ryttare som tackar ja till att ingå i studien kommer att få tillgång till appen Brainsafe där deltagarna kommer att få hjälp med rehabilitering på ett kontrollerat och säkert sätt. Deltagarna kommer också bli ombedda att ta ett blodprov en vecka, tre veckor och tre månader efter huvudtraumat för att mäta nivåer av hjärnspecifika äggviteämnen.

Hur kommer jag med i studien?

Kontakta vår förbundsläkare de närmsta dagarna efter din hjärnskakning. Det är naturligtvis frivilligt att vara med och du kommer att själv få information av förbundsläkaren och kunna ställa alla frågor du vill innan du tackar ja till att ingå i studien. Du behöver vara minst 15 år för att delta i studien.

Publicerad: