Annons
Annons

Ridsport för äldre

Ridsport ska vara för alla – hela livet. Svenska Ridsportförbundet arbetar aktivt för att bibehålla medlemmar livet ut, men strävar också efter att fler äldre ska hitta till stallet.

Svenska Ridsportförbundet har under 2021 genomfört framgångsrika pilotprojekt för målgruppen 65+ och inspirerar nu fler medlemsföreningar att göra mer för en äldre målgrupp. Ett tryggt umgänge med hästar får människor att må bra och ridsporten har mycket att erbjuda människor i alla åldrar.

Ridsporten skapar samhörighet i kombination med fysisk såväl som psykisk utveckling och välbefinnande för alla. Träning och motion kan stärka hälsan och bromsa risker för sjukdom samtidigt som gemenskapen inom ridsporten kan motverka ensamhet. Ridsport är ofta ett livslångt intresse och möjligheten att återvända och ta vid där man en gång slutade gör ridsporten unik.

Ulrike och Lennart pysslar i stallet.

Aktivera och engagera

Här finns utgångspunkter, mallar och tips för hur er förening kan stärka och utveckla verksamhet för den växande målgruppen 65+.

Max Elgeby är med i en arbetsgrupp som jobbar för att få fler äldre till ridskolan.

Projektstöd

Under 2024 fortsätter Riksidrottsförbundets satsning på ekonomiskt stöd till föreningar som vill satsa på att stärka verksamhet för äldre inom föreningsverksamheten Idrott 65+ - Riksidrottsförbundet (rf.se)

Gunilla Kagg (här 78) är skötare på ridskolehästen Ronja på Smedstads Ridsportcenter i Linköping. Bilder till reportage i Häst&Ryttare juni 2019.

Goda exempel

Här finns goda exempel, idéer och inspiration från föreningar som arbetar aktivt med målgruppen 65+.