Annons
Annons

Goda exempel

Här finns goda exempel, idéer och inspiration från föreningar som arbetar aktivt med målgruppen 65+.

Gunilla Kagg som är försteskötare på hästen Ronja hos Smedstad Ryttarcenter i Norrköping.

Foto: Åsa Murhed

Den sociala samvaron i samband med ridningen är viktig.

"Mustangerna" jobbar aktivt för att värva fler

Det första ”pensionärsgänget” hos Stora Ekeby Ridklubb kom till mer av en slump. I dag jobbar Mustangerna, som de kallar sig, aktivt för att fler äldre ska komma till klubben och de är med och stöttar dem som vill börja rida.

Aktiva 65-plussare hos Harbo RS

– Det är bra att man kan fortsätta att utvecklas även som äldre ryttare, säger Anne Wiklander, drivkraften i 65-plusprojektet hos Harboortens Ryttarsällskap. En liten klubb med många aktiviter.

Max Elgeby är med i en arbetsgrupp som jobbar för att få fler äldre till ridskolan.

Arbetsgrupp och öppet hus

Hos Arboga Ryttarsällskap finns Max Elgeby, 72, i en arbetsgrupp som jobbar för att få fler äldre till ridskolan. Aktiviteterna bedrivs som "Öppet Hus" och är öppet för de som kan komma.

Avesta vill ha fler 65+ elever - och fler män

Avesta Ridklubb har en ridgrupp för 65-plussare, men vill locka fler senorier. Samarbeta med kommunen kan vara vägen dit.

Ridlektion med äldre kvinna i hörnet av ridhuset.

Fritidsbanken - bibliotek och skyltfönster

Hos Fritidsbanken kan du låna utrustning till sport- och friluftsaktiviteter, ungefär som böcker från ett bibliotek. Men här kan du också bygga upp ett ”skyltfönster” för din förening och din idrott.

Mer än bara ridning i Eriksmåla

Hos Eriksmåla Ridklubb är det långt ifrån bara ridning som gäller för 65-plussarna. Här har de precis byggt en ny ligghall till lösdriften för ridskolans ponnyer.

Uppsittning Timrå Ryttarförening 2019.

Nordhallands Ridklubb

I samverkan med RF-SISU Halland och Kungsbacka kommun har målgruppen fått komma till föreningen och upptäcka glädjen med ridning och den underbara miljö som det ger.

Styrbjörn Amberg rider lektion på Hufvudsta Ridskola.

RF SISU-distrikten kan ge stöd

Ridklubbar som vill ha idéer och stöd för sin satsning på äldre kan få det av RF-SISU. I Västmanland finns idrottskonsulenten Sofia Lyckman, alltid beredd att svara på frågor.

Uteritt i Fagersta. Ola Andersson i täten och Kari Katainen i bakgrunden.

Ridningen är inte det viktigaste

Hos Fagersta Ryttarklubb har man sett till att underhålla de pensionärer som redan finns i föreningen, och har fått se hur de har blivit fler under projektet Ridsport för äldre.

Ryttargympa håller Lidingös 65-plussare igång

Lidingö Ryttarförening har en ridgrupp för 65-plusryttare. Klubben har också två grupper för ryttargympa, en aktivitet som blivit väldigt uppskattad.

Salaortens RF: "Vi behöver 65-plussarna"

Salaortens RF har åtta 65-plussare som rider i två grupper. Klubben vill gärna ha fler, men vill också erbjuda andra aktiviteter än ridning. Som "syjunta", odling, kompishäng - och kaffe förstås.