Annons
Annons

Seniorcupen ökar samarbete mellan klubbar

Pirkko Santakangas började rida när hon var 40. Nu har det hunnit bli 30 på hästryggen. Här med Stora Ekebys Sheeba Sue.

Foto: Svenska Ridsportförbundet/Mattias Burling

För att öka ut sin 65-plusverksamhet samarbetar Stora Ekeby Ridklubb med föreningar i närheten. Seniorcupen är ett av flera kul sätt att mötas.

Tävlingen kallas helt enkelt Seniorcupen och avgörs över en caprillibana med lika många deltagare från alla de tre klubbarna.

– Vi har ett trettiotal aktiva 65-plus-ryttare, fler än i de andra föreningarna, så de från oss får turas om att vara med i cupen, säger Mia Britte som jobbar i Stora Ekebys kansli.

De andra två föreningarna är Fagersta Ryttarklubb och Arboga Ryttarsällskap och i november var det deras tur att komma till Stora Ekeby.

– Det här har vi upplevt som väldigt uppskattat.

Börja med en mindre aktivitet som ger mycket tid för umgänge.

Och det finns även ett avsuttet samarbete. Ridklubben ligger bara fem kilometer från Rytterne Idrottssällskap som har fotbollslag för herrar och ungdomar, erbjuder motionsträning och löpning och inte minst lagspelet mölkky, som har finskt ursprung och påminner om kubb (Rytterne IS har ett SM-silver i grenen).

­ – Vi bjöd in dem för att prova ridning och sedan åkte våra 65-plusryttare till dem för att prova mölkky, säger Mia Britte.

Stora Ekeby har tre ridgrupper för 65-plussare med 7–10 ryttare i varje. Klubben vill gärna engagera fler ryttare för att starta ytterligare en grupp.

– Vi kunde kanske få till en grupp där alla är på samma nivå, säger Mia Britte.

Krångla inte till det, är hennes tips till andra föreningar som vill starta 65-plusridning.

– Börja med en mindre aktivitet som ger mycket tid för umgänge, för att få ihop människor och låta dem träffas. Låt aktiviteten växa i den takt som deltagarna vill. Nya idéer kommer efter hand, från just dem som deltar.

– Det allra viktigaste är att ha god tid för att fika.

Antal medlemmar: 780
Lektionshästar: 40.
Finns: Drygt två mil sydväst om Västerås, i Västmanland.

Ridsport är för alla! Våra föreningar erbjuder stallgemenskap för alla, från miniknattar till superseniorer. Ridsport är ofta ett livslångt intresse och möjligheten att återvända och ta vid där man en gång slutade, eller börja i mogen ålder, gör ridsporten unik. Svenska Ridsportförbundet har de senaste åren ökat satsningarna på målgruppen 65+, tack vare stöd från Riksidrottsförbundet. Vi vill att fler äldre ska hitta till stallet och inspirerar nu fler föreningar att göra mer för denna härliga målgrupp.

Publicerad:

Aktuellt