Annons
Annons

Superseniorer sitter upp hos Arvika Ridklubb

Cays-Marie Persson, 79, älskar ridningen och stunderna med hästarna hos Arvika Ridklubb. Ibland tävlar hon och vinner rosetter.

Foto: Terése Classon Sundh

Cays-Marie Persson, 79, Kjell Åberg, 81 och Birgitta Azcarate, 82, rider alla i måndagsgruppen. En helig stund i veckan där de samlas kring kärleken till hästarna. Ridningen håller också kroppen i gång.
– Jag har aldrig träningsvärk, säger Cays-Marie Persson
Välkommen till måndagsgruppen hos Arvika Ridklubb.

Filmen är gjord av Arvika Ridklubb. Stort tack Jenny Willman!

När Ulla Tenman, 67, började rida i Arvika Ridklubb kostade en halvtimmeslektion 3:50 och en timma 7 kronor. Idag rider hon fortfarande i favoritklubben men och hör till de något yngre i gruppen.
– Jag började rida när jag var 50, berättar Kjell Åberg, 81, som älskar umgänget med hästarna.
Ridningen håller också kroppen i gång och är bra avkoppling, menar han.

Från början handlade ridningen mest om barnens intresse berättar Cajs-Marie som har längtat efter hästarna och ridningen hela livet.
- Arvika Ridklubb är helig. Jag älskart, säger hon med eftertryck när hon borstar favoriten Ginger.

Birgitta Azcarate flög mest flygplan på fritiden förr om åren. Numera är det ridning som gäller och ibland kan hon sitta upp fyra gånger i veckan.
– Jag har ridit här igen sedan jag var 69, berättar Birgitta.

Kicki Ljosdal är ridskolechef hos Arvika Ridklubb och ridlärare i måndagsgruppen:
– Det är så underbart att se hur de samlas utifrån sin kärlek till hästarna. Alla vill såklart utvecklas och lära sig mer men det är framför allt hästarna som drar och har gjort att de fortsatt att komma till ridskolan i alla år. Sen kommer träning, balans, styrka och koordination på köpet.

Arvika Ridklubb är en liten klubb med stort hjärta som utsågs till Årets ridskola 2022, ett pris som vi delar ut i samarbete med Folksam.
Här finns något för alla åldrar och inriktningar och många spenderar otaliga timmar i stallet. Även superseniorerna.
–Måndagsgänget brukar till exempel ofta komma till min hoppgrupp på tisdagarna. De lyfter bommar, mockar banan och kollar in lektionen. Många av de äldre hjälper också till i stallet, med hästarna och som funktionärer på tävling.

Måndagsgruppen är en vanlig vuxengrupp med äldre och yngre vuxna. Intresset och kunskapsnivån är det som styr gruppindelningen. Inte åldern i sig.
Att ha blandade grupper har mycket gott med sig, menar Kicki Ljosdal.
– De yngre eleverna blir ofta väldigt trygga tillsammans med de äldre. Man stöttar varandra, det är ok att visa att man är rädd till exempel. Och så slutar de jämföra sig med kompisar i samma ålder.

Häng med på hopptävling för alla hos Arvika RK

Publicerad:

Aktuellt