Annons
Annons

Ryttarutveckling 65+

Foto: Mattias Burling/SvRF

Som ryttare fortsätter man att utvecklas hela livet, även om målen kan variera. Att dessutom kunna göra en insats i verksamheten och känna tillhörighet i ett sammanhang skapar motivation att vara delaktig.

Ridsportens verksamhetsidé: I kraft av ideella föreningar utvecklar vi ridsport med kvalitet, för alla – hela livet.

Det här är ett förslag på upplägg som är tänkt att skapa förutsättningar för våra föreningar att erbjuda avsutten, kompletterande verksamhet för våra 65+ ryttare. Det kan också ingå som en del i ett projekt för att ansöka om Projektstöd 65+ 2025.

För föreningen

Dagens seniorer är en aktiv grupp som gärna vill kombinera fysisk aktivitet och ökad kunskap med trevliga upplevelser och god gemenskap. Ridning ger träning och motion som både kan stärka hälsan och bromsa risk för sjukdom. Även gemenskapen inom föreningen och ridsporten kan bidra till att motverka den ensamhet som allt fler upplever.

Ridsport är ofta ett livslångt intresse och möjligheten att återvända och ta vid där man en gång slutade, gör ridsporten unik. Dessutom finns flera alternativ för den som vill engagera sig i den ideella verksamheten.

Ryttare 65+ är en växande målgrupp som ofta har goda möjligheter att delta i aktiviteter dagtid, vilket ger tillfälle att fylla luckor i föreningens verksamhet. Många ridskolor erbjuder redan ridgrupper för 65+ ryttare dagtid, och det här är ett upplägg att inspireras av för att kunna erbjuda ytterligare verksamhet, med fullt fokus på den avsuttna verksamheten. Ett upplägg som öppnar upp för en mix av både privatryttare och ridskoleryttare, samt ryttare med olika kunskapsnivå.

Utbildningsnivå

Ryttarutveckling 65+ vänder sig till ryttare från 65 år och kan anpassas efter deltagarnas nivå och önskemål. Upplägget rymmer uteslutande avsutten verksamhet och kan med fördel kombineras med uppsutten verksamhet.

Syfte

Syftet är att ge seniorer 65+ inspiration och verktyg för att utvecklas, lära sig mer om sig själv, hästen och samtidigt få tillfällen till social samvaro.

Målsättning

  • Skapa ökad förståelse och intresse runt allsidig avsutten träning, kost och mentalt välmående.
  • Skapa ökat intresse för hästkunskap och vad som är viktigt för hästarnas välfärd.
  • Skapa ökat intresse för att delta i föreningens verksamhet och utveckling.

Fokusområden

  • Ryttaren – avsutten träning med fokus på styrka och balans, kost, träningslära samt mental träning.
  • Hästen – hantering och hästvälfärd, rutiner i stallet.
  • Föreningen – delaktighet, trivsel, trygghet och engagemang.

Ansvarig

Föreningen, gärna i samverkan med föreningens ridsport- och/eller RF Sisu-distrikt. Även samarbete med andra lokala föreningar, såväl idrottsföreningar som andra verksamheter för målgruppen.

Vilka kan vara med?

Börja med att göra en kartläggning över vilka medlemmar ni har idag och på vilken nivå de är. Ha en dialog med deltagarna angående nivå och innehåll. Oftast är det absolut enklast att ridlärarna pratar med aktuella deltagare i samband med ordinarie lektioner.

Se över vilka kommunikationsvägar ni kan hitta till nya deltagare, nybörjare eller de som ridit för länge sedan. Effektivast brukar vara via kontakter. Andra seniorer som tar med sina vänner alternativt barn och barnbarn som tar med föräldrar, mor- eller farföräldrar. Man kan även testa att annonsera via Facebook eller ta fram informationsblad som sätts upp / delas ut i samband med lämpliga aktiviteter för målgruppen. Testa er fram!

Lämpligt antal deltagare: 6-8 st per omgång

Genomförande

Utifrån nämnda fokusområden bör ni genomföra minst fyra träffar om 2-4 timmar. Dessa kan med fördel kombineras med uppsuttna aktiviteter, utifrån deltagarnas nivå och intresse. Allt från Kom-igång eller prova på WE, till programridning eller tävling. Se förslag på aktiviteter här

Här finns förslag på upplägg:

Aktivitet i grupp för att stärka och samtidigt skona kroppen. Balans, styrka och rörlighet är bra att träna på. Fundera på vilka fysiska övningar som kan vara bra för äldre ryttare. Sätt ihop ett litet program för uppvärmning inför passet som alla kan vara med på. Samarbeta gärna angående avsutten träning och föreläsningar med lokala föreningar, som Friskis & Svettis, Gymmix, gymnastik och Judo (fallteknik). Ta kontakt med olika föreningar och fråga om de vill komma och 1. Presentera sig och sin verksamhet 2. Köra ett pass med gruppen.

Föreläsningar/grupparbeten om till exempel kost, sömn och träningslära anpassat för den åldrande kroppen. Här finns väldigt bra information att ta del av på nätet, till exempel från Livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Att orka med en ridlektion och hanteringen runtomkring ridningen kräver energi för både kropp och knopp. Med åldern kan aptiten minska och den som lever ensam kanske inte alltid hittar motivationen för att laga mat.

Förslag: Gör en gruppaktivitet kring att ta fram förslag på god och näringsrik frukost/lunch/mellanmål. I samband med varje träff, lagar man något enklare, näringsrikt mellanmål tillsammans. Första träffen har vi ett förslag, till nästa gång får gruppen lagat något av de förslag som man pratat om. Några får även i uppgift att handla inför varje träff.

Hästvälfärd är en röd tråd i ridsportens utvecklingsmodell och hela ridsportens utvecklingsprogram vilar på hästkunskap. Utgå gärna från Hästkunskapssajten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och ta fram diskussionsunderlag, teoretiska och praktiska uppgifter.

För deltagare med liten hästerfarenhet eller ”återvändare” som kanske har negativa erfarenheter sedan lång tid tillbaka. Ha en dialog kring vad deltagaren känner sig trygg med att göra och anpassa aktiviteterna.

Inför de praktiska övningarna med hästarna, ha alltid en genomgång och berätta lugnt och sakligt vad dagens övningar handlar om. Det kan även vara klokt att i samband med den första träffen, ha ett litet introduktionspass. Vilka ord och begrepp som används i stallet, hur man sadlar och leder hästen? Om det är längesedan man var i ett stall kan mycket ha ändrats, såväl i vokabulär och tilltal som i hästhantering. En introduktion skapar trygghet för både människor och hästar. Arbeta med fördel två och två när ni gör uppgifter runt hästarna.

Förslag: De fem domänerna. Visitering. Rutiner i vårt stall. Förbered hästarna för lektion – sadla, tränsa, leda.

Vad står föreningen för och hur alla kan vara med och behövs på olika sätt? Seniorer gör värdefulla insatser i allt från att rensa ogräs, måla staket och baka, till att agera som stallvärd, pyssla om och hjälpa till med igångsättning av sjuka/skadade hästar eller ansvara för funktionärer vid tävling. Många gånger kan det räcka med att helt enkelt fråga om de vill hjälpa till och vad de helst vill göra. Kanske vill ridgruppen tillsammans ansvara för en uppgift.

Förslag: Inled med att beskriva hur ridsporten i Sverige är organiserad. Låt ungdomssektionen komma på ett besök och berätta om sin verksamhet. Titta på den egna gruppen och identifiera vilka kompetenser som ryms i den, och utifrån det – ta fram konkreta idéer som kan pitchas till styrelsen. Träffa styrelsen och låt dem berätta vilka behov man har i föreningen.

Publicerad:

Ledarrollen

Ett nytt PPT-material som ledaren kan använda, är under produktion och beräknas publiceras i mars.

Det är inte ovanligt att äldre som kommer till stallet har varit aktiva ryttare tidigare, även om det är många år sedan. Intresset finns kvar men inte sällan finns också en osäkerhet kring hästar, vissa kan rentav känna rädsla. Fundera kring vilka steg som behövs för att komma över den första tröskeln.

Ny ledarutbildning

En  uppdaterad ledarutbildning finns i RF-Sisus nya utbildningsportal. Det är den tidigare "Basutbildning för seniorledare” som togs fram av bland andra Korpen och PRO för ett par år sedan, som har uppdaterats. Nytt namn på utbildningen är "Leda verksamhet för 65+". Föreningen kan under 2025 få ekonomiskt stöd för upp till 2 deltagare. Läs mer

Hjälpmedel

En del äldre har nedsatt hörsel, att ledaren använder headset med högtalare kan göra stor skillnad. Stäm av med gruppen om det finns behov av det och kolla med kommunen om det finns stöd att få. Här finns också ett erbjudande: Strongvoice | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.

En extra hög pall med fler trappsteg kan underlätta vid uppsittning.