Annons
Annons

Så arbetar Svenska Ridsportförbundet för hästvälfärd

Hästars hälsa och välfärd ska prägla all verksamhet inom ridsporten. Men hur arbetar Svenska Ridsportförbundet med hästvälfärd?

Hästvälfärd har hamnat i allt större fokus på flera håll i världen de senaste åren, inte minst den senaste tiden. Sverige ligger långt fram i dessa frågor och Svenska Ridsportförbundet arbetar från flera olika fronter med hästvälfärd där huvudfokus är på kunskap. Under vårt paraply samlas många olika typer av verksamhet – som utbildning, ridskolor och tävlingsidrott – där hästars välmående och välfärd ska prägla allt det vi gör Länk till annan webbplats.. Här är några exempel:

 • Våra medlemsföreningar sprider kunskap i stallgången:
  Svenska Ridsportförbundet samlar 19 ridsportdistrikt och över 840 föreningar. För att en förening överhuvudtaget ska få bli medlem hos oss ställs höga krav på hästhållning och genom regelbundna besök säkerställer vi att dessa efterhålls. Med start 2024 utvidgades besöksverksamheten -- som i flera decennier säkrat kvaliteten på landets ridskolor -- till att nu inkludera samtliga våra medlemsföreningar, inte bara de som driver ridskola.

  Våra föreningar och distrikt sprider också kunskap om hästvälfärd, genom utbildningar och teoritillfällen likväl som genom utbildad personal som bjuder på sin kunskap både i stallgången och under lektioner.
 • Hästvälfärdsrådet
  Svenska Ridsportförbundet har dessutom ett Hästvälfärdsråd, som arbetar proaktivt med etiska frågor med koppling till hästvälfärd och djurskydd. Rådet samlar bland annat veterinärer, forskare och aktiva. Dessutom finns tre referensgrupper rörande hästhållning, ridunderlag samt djurskydd, smittskydd och antidoping.
 • Landslagsveterinärer
  Alla Svenska Ridsportförbundets landslag har en landslagsveterinär kopplad till sig. Landslagsveterinärerna både stöttar och utbildar de aktiva, framför allt de yngre.

Nyfiken på att läsa mer om arbetet för hästvälfärd?

På ridsport.se kan du läsa vidare om vårt arbete för hästars välmående och välfärd.
Hästvälfärd | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.

Har du sett en häst som far illa?

Ser du något som inte stämmer så finns det flera saker du kan göra. Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I januari 2024 tog Svenska Ridsportförbundet dessutom initiativ till förbättrad tillsyn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. genom att samla hästnäringen till en tydlig och strukturerad samverkan med de myndigheter som har tillsynsansvar.

Publicerad:

Aktuellt