Annons
Annons

Förbundsveterinär

Peter Kallings, förbundsveterinär.

Foto: Roland Thunholm

Peter Kallings är Svenska Ridsportförbundets förbundsveterinär. Som förbundsveterinär har han en rådgivande roll för hästvälfärd, djur- och smittskydd samt medicinerings- och dopningsfrågor.

E-post: peter.kallings@ridsport.se
Telefon: 0220-45600 (SvRFs kansli)
Officiell adress: Ridsportens Hus, 734 94 Strömsholm
Privat: Bor i Sigtuna (med ridande fru samt två söner och ett antal hundar).

Yrkeserfarenheter

Leg. Veterinär, Veterinärmedicine doktor (VMD). Disputerat vid SLU på effekter av dopingsubstanser på häst.

Peter Kallings har arbetat som klinikveterinär på djursjukhus (bl.a. Helsingborg) och forskare/lärare (SLU) samt som distrikts- och privatpraktiserande hästveterinär. Han har varit chef och överveterinär för ATGs Hästkliniker i 10 år och därefter forskningschef i Stiftelsen Hästforskning under 15 år. Han har också haft en rad uppdrag som sakkunnig åt SLU, Jordbruksverket, Läkemedelsverket och andra myndigheter samt i dopningsfrågor inom hästsporterna. Han har haft styrelse- och ordförandeuppdrag i såväl svenska (Veterinärförbundets Hästsektion) som internationella veterinärorganisationer (WEVA, FEVA, IGSRV). Han sitter med i en rad olika kommittéer för trav och galopp – såväl nordiskt (NEMAC), europeiskt (EHSLC) samt internationellt (IGSRV) kring dopningsfrågor.

Peter Kallings är för närvarande ordförande i den gemensamma europeiska dopningskommittén (CWP) för galopp- och travsport inom EHSLC, European Horserace Scientific Liaison Committee. Han är ordförande i FEIs arbetsgrupp för dopning- och medicinerings-substanser samt ledamot i dess List Group. Han är ansvarig för FEIs internationell dopningtestning i Sverige (WC, VM, EM, GCT), liksom varit detta vid WEG i Stockholm 1990 och vid OS i London 2012 och Paralympics i Rio 2016.

Knytning till ridsporten

Peter Kallings har ett förflutet som tävlingsryttare, tävlingsveterinär, banbyggare och tävlingsarrangör. Han har ridit hingstar till bruksprov på Flyinge och har en gedigen hästutbildning och stor hästkunskap.

Tidigare och nuvarande uppdrag inom SvRF

Hos Svenska Ridsportförbundet har Peter Kallings varit verksam sedan 1989. Han var tidigare ledamot och ordförande djurskyddsutskottet, rådgivande i smittskyddsfrågor och vaccinationsprogram, sakkunnig i dopningsfrågor och internationellt anlitad i dopningsfrågor. Kallings har också varit flitigt anlitad som föreläsare i dopnings- och djurskyddsfrågor på förbundets utbildningar för tränare, ridlärare, ryttare/talangutveckling samt för Hippolog- och veterinärstudenter. Han har även föreläst för hästveterinärer, såväl nationellt, nordiskt som internationellt.

Kallings har tagit fram och uppdaterat Svenska Ridsportförbundets smittskyddspolicy samt uppdaterat vaccinationsprogrammet mot hästinfluensa för att förbättra smittskyddet. Medverkat vid framtagandet av Ridsportförbundets Antidopnings- och medicineringsregler liksom ansvarat för uppdatering av karens- och förbudslistan samt lett utbildningar för SvRFs nya dopingprovtagare. Han är nu ledamot och veterinärt ansvarig i nya Hästvälfärdsrådet samt ordförande i dess referensgrupp för djurskydd, smittskydd och antidopning.

Publicerad: