Annons
Annons

Nordiskt initiativ för hästvälfärd

Ridsportförbunden i Sverige, Danmark, Norge och Finland har gått samman i ett gemensamt brev om hästvälfärd riktat till det internationella ridsportförbundet (FEI).

Från ett nordiskt perspektiv lyfter vi hur viktigt det är att man prioriterar arbetet för hästvälfärd internationellt och föreslår att FEI kallar till ett Dressage Forum, där vi tillsammans kan fokusera på att i första hand utveckla dressyren framåt utifrån hästvälfärd efter de avslöjanden som skakar ridsporten den senaste tiden.

Kärleken till hästen är grunden i ridsporten, vilket gör debatten om hästvälfärd så viktig. Att debatten först gör att vi alla får möjlighet att titta på vad som inte fungerar så att vi kan utvecklas tillsammans, säger Johan Fyrberg.

De nordiska förbunden som skrivit brevet vill bland annat få till en diskussion om bedömningen på tävling och göra den mer transparent. Vi vill också ha en diskussion kring träning och mästerskap för unghästar och om vad syftet är med dessa mästerskap.

Initiativet väcktes av Sverige i samband med en internationell workshop om hästvälfärd som hölls under Gothenburg Horse Show.

Mer information om initiativet finns i ett gemensamt pressmeddelande: Nordic equestrian federations address the FEI with concern for horse welfare | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.

Publicerad:

Aktuellt