Annons
Annons

"Tillsynen måste stärkas för hästens bästa" - debattartikel i media

Med anledning av den senaste tidens granskningar och debatt gick Svenska Ridsportförbundet idag ut i en debattartikel i Hippson för att göra vår ställning tydlig och ge förslag på vägar framåt för förbättrad tillsyn.

Hästens välfärd ska stå i centrum för all ridsport och hantering av hästar. I Hippson skriver därför Svenska Ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda, tillsammans med generalsekreterare Johan Fyrberg och hästvälfärdsrådets ordförande Göran Dalin:

”Från Svenska ridsportförbundet är vi tydliga – våld mot hästar har ingen plats i svensk ridsport. Men det har inte heller plats i någon annan verksamhet som hanterar hästar.”

Därför tar nu Svenska Ridsportförbundet initiativet att samla hästorganisationerna i Sverige, inklusive Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) och Lantbrukarnas riksförbund (LRF), till en tydlig och strukturerad samverkan med de myndigheter som har tillsynsansvar. Alltså de myndigheter som ansvarar för att kontrollera att reglerna följs, så som Jordbruksverket och landets länsstyrelser.

"Tillsammans måste vi också utveckla kontrollen från dagens viktiga men otillräckliga fokus på omvårdandet av hästar, utfodring, vatten och skötsel, till att också tydligt omfatta träningsmetoder och vardagshantering.", skriver artikelförfattarna.

I Sverige finns ungefär 360 000 hästar. Det är en stor och växande näring som berör många. Därför vill Svenska Ridsportförbundet lyfta vikten av att vi jobbar tillsammans för vårt gemensamma mål - hästens bästa.

Hela debattartikeln går att läsa i Hippson: Tillsynen måste stärkas för hästens bästa (hippson.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt