Annons
Annons

Tre sätt att bryta tystnadskultur

Inget ämne är för allvarligt att prata om, säger Susanne Johansson är doktor i idrottsvetenskap och forskar om sexuella övergrepp inom idrotten

Foto: Svenska Ridsportförbundet

Gör saker pratbara, mer begripliga och framförallt - gör något! Det säger Susanne Johansson som forskar om sexuella övergrepp och ger tre starka tips för att bryta tystnadskultur.

Susanne Johansson är forskare vid Gymnastik- och Idrottshögskolan, GIH. I den här filmen tar hon upp tre viktiga saker för att bryta tystnadskultur, för att höra det som inte sägs.

- Det är viktigt att göra saket pratbra. Inget ämne är för allvarligt att prata om, säger hon.

Filmen är en del av Hör det som inte sägs, ett initiativ för att få fler vuxna att se, lyssna och agera när någonting inte är som det ska i stallet. För att ingen ska behöva drunkna i tystnad.

Mer om Hör det som inte sägs

Susannes tre tips för att bryta tystandskultur

  • Gör saker pratbara
    Byt tystnadskulturen till en samtalskultur. Det gör vi genom att normalisera samtal och samtalsämnen, särskilt om det vi kanske har svårt att prata om.

  • Göra saker mer begripliga
    Ju mer tydliga och begripliga saker blir, desto mer hanterbara blir de. Då kan vi också göra något åt det.

  • Gör något
    Agera. Se inte åt andra hållet. Att bli mer lyhörd och försöka fånga upp de små signalerna när något kanske inte verkar stå rätt till och tro på den magkänslan. Och våga fråga hur det är, och verkligen vilja veta svaret.

Susanne Johanssons rapport Från policy till praktik– mot sexuella övergrepp inom idrotten Pdf, 1.4 MB.

Publicerad:

Aktuellt