Annons
Annons

Sophie berättar för att ge andra mod

"Det är viktigt att belysa det här ämnet och inte lägga locket på" säger Sophie Jahn som berättar sin historia och föreläser om tystnadskultur och hur vi tillsammans kan skapa trygga stallmiljöer.

Foto: Equestrian Stockholm

Sophie Jahn växte upp i utsatthet och när vuxenvärlden svek blev hästarna hennes räddning. Här berättar hon vikten av att våga prata och om lyhörda ledare som ser sig signaler, sträcker ut en hand och står kvar när det behövs. För att ingen ska behöva drunkna i tystnad.

Hästgården på Ekerö utanför Stockholm där Sophie växte upp var en idyll på utsidan, men ett skräckvälde på insidan. Hennes uppväxt kantades av övergrepp och utsatthet. Varken hemmet eller stallet var en trygg plats, även om hästarna alltid fanns där.

Hon vågade inte berätta för någon om sin mörka hemlighet, och ingen hörde hennes tysta rop på hjälp. Vuxna varken ville eller vågade inte agera. De såg åt ett annat håll.

Idag föreläser Sophie Jahn för att ge andra unga mod att berätta när något inte är som det ska. Och för att utbilda trygga och lyhörda ledare som signalerna.

-­Jag önskar att det hade fanns en vuxen, ledare en medmänniska som funnits där och sträckt ut en hand är jag behövde hjälp, säger hon.

I den här filmen berättar Sophie om sin historia och ger tips till både unga och ledare, att säga det som inte hörs.

-Det kan vara om man själv är utsatt eller vet något som är utsatt. Det gäller att se signalerna på när någon inte mår bra.

I boken Pappas flicka på hästgården delar Sophie sin berättelse, boken som låg till grund för den prisbelönta serien Nattryttarna på SeeMore.

Sophie Jahn är föreläsare, coach, författare och entreprenör. Hon föreläser i ämnet mental hälsa, tystnadskultur och att skapa trygga miljöer. Bland annat besöker hon många ridklubbar. Mer om Sophie www.sophiejahn.se Länk till annan webbplats.

Om något inte känns bra, lita på din magkänsla och prata med en trygg vuxen. Här finns länkar till stödorganisationer som du också kan vända dig till och som är gratis. Vissa har öppet dygnet runt. Självklart kan du vara anonym.

Mer om kampanjen Hör det som inte sägs

 

Publicerad:

Aktuellt