Så arbetar Svenska Ridsportförbundet för hästvälfärd
Hästars hälsa och välfärd ska prägla all verksamhet inom ridsporten. Men hur arbetar Svenska Ridsportförbundet med hästvälfärd?
Hästvälfärd har hamnat i allt större fokus på flera håll i världen de senaste åren, inte minst den senaste tiden. Sverige ligger långt fram i dessa frågor och Svenska Ridsportförbundet arbetar från flera olika fronter med hästvälfärd där huvudfokus är på kunskap. Under vårt paraply samlas många olika typer av verksamhet – som utbildning, ridskolor och tävlingsidrott – där hästars välmående och välfärd ska prägla allt det vi gör Länk till annan webbplats.. Här är några exempel:
- Kunskap är nyckeln till hästars välfärd:
Svenska Ridsportförbundet utbildar bland annat ridlärare, ryttare, tränare, ledare och funktionärer. Under februari 2024 utvidgade vi till exempel vårt kunskapspaket om hästars munnar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Hästvälfärdsfrågor är en integrerad del av våra utbildningar och vi har dessutom en digital utbildning öppen för alla Länk till annan webbplats. som vill lära sig mer om hästvälfärd. Där sprider vi bland annat kunskap om De fem domänerna Länk till annan webbplats., som är en vetenskapligt grundad modell för att säkerställa hästvälfärden. Det finns olika sätt att beskriva hästvälfärd och på Svenska Ridsportförbundet har vi valt att arbeta efter denna modell.
- Våra medlemsföreningar sprider kunskap i stallgången:
Svenska Ridsportförbundet samlar 19 ridsportdistrikt och över 840 föreningar. För att en förening överhuvudtaget ska få bli medlem hos oss ställs höga krav på hästhållning och genom regelbundna besök säkerställer vi att dessa efterhålls. Med start 2024 utvidgades besöksverksamheten -- som i flera decennier säkrat kvaliteten på landets ridskolor -- till att nu inkludera samtliga våra medlemsföreningar, inte bara de som driver ridskola.
Våra föreningar och distrikt sprider också kunskap om hästvälfärd, genom utbildningar och teoritillfällen likväl som genom utbildad personal som bjuder på sin kunskap både i stallgången och under lektioner.
- Hästen som lagkamrat och samarbetskompis
Våra tävlingsreglementen (TR) Länk till annan webbplats. och vår uppförandekod Länk till annan webbplats. är utformade för att säkra djurskyddet vid tävling. TR är dessutom normgivande vid all form av ridning, träning och hantering av hästar. Våra tävlingsreglementen revideras regelbundet och vi tar in synpunkter från allmänheten när de uppdateras.
- Hästvälfärdsrådet
Svenska Ridsportförbundet har dessutom ett Hästvälfärdsråd, som arbetar proaktivt med etiska frågor med koppling till hästvälfärd och djurskydd. Rådet samlar bland annat veterinärer, forskare och aktiva. Dessutom finns tre referensgrupper rörande hästhållning, ridunderlag samt djurskydd, smittskydd och antidoping.
- Förbundsveterinär
Sedan 2020 har Svenska Ridsportförbundet också en förbundsveterinär Länk till annan webbplats., som arbetar med hästvälfärd kopplat till djur- och smittskydd samt medicinerings- och dopningsfrågor.
- Landslagsveterinärer
Alla Svenska Ridsportförbundets landslag har en landslagsveterinär kopplad till sig. Landslagsveterinärerna både stöttar och utbildar de aktiva, framför allt de yngre.
- Internationell påverkan och samarbete
Svenska Ridsportförbundet jobbar också för att sprida kunskap till andra länder och påverka den internationella ridsporten. Under 2023 bjöd vi till exempel in våra grannländer och det europeiska förbundet EEF till en diskussion om hästvälfärd Länk till annan webbplats. och påverkade Länk till annan webbplats. det internationella förbundet FEI i hästvälfärdsfrågor rörande utrustning. I februari 2024 samlade vi våra nordiska kollegor igen vilket mynnade ut i en gemensam uppmaning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. rörande hästvälfärd riktad till det internationella förbundet FEI.
- Kunskapsspridning och kommunikation
Vi sprider dessutom kunskap om hästvälfärd i våra olika kanaler, bland annat i vår tidning Häst & Ryttare Länk till annan webbplats. -- Sveriges största hästtidning.
Nyfiken på att läsa mer om arbetet för hästvälfärd?
På ridsport.se kan du läsa vidare om vårt arbete för hästars välmående och välfärd.
Hästvälfärd | Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats.
Har du sett en häst som far illa?
Ser du något som inte stämmer så finns det flera saker du kan göra. Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I januari 2024 tog Svenska Ridsportförbundet dessutom initiativ till förbättrad tillsyn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. genom att samla hästnäringen till en tydlig och strukturerad samverkan med de myndigheter som har tillsynsansvar.
Publicerad: