Annons
Annons

Aktiva 65-plussare hos Harbo RS

Det är bra att man kan fortsätta att utvecklas även som äldre ryttare, säger Anne Wiklander som är den drivande för 65-plusprojektet i HORS, Harboortens Ryttarsällskap.  På bilden från vänster Anne Wiklander, Eva Verner, Rita Edlund, GunBritt Pettersson tillsammans med hunde Bilbo och hästen Aron..

Foto: Harbo RS

– Det är bra att man kan fortsätta att utvecklas även som äldre ryttare, säger Anne Wiklander, drivkraften i 65-plusprojektet hos Harboortens Ryttarsällskap. En liten klubb med många aktiviter.

Ridsport för äldre - inspireras av andra föreningar.

Föreningen i Heby kommun norr om Uppsala har varken ridskola eller fast anläggning. Här har alla medlemmar en eller flera egna hästar hemma i egna stall.

– Vi är fyra 65-plussare och vi brukar ses mest hemma hos mig eftersom jag har en bra ridbana, säger Anne Wiklander.

Gruppen har engagerat tränare för att träna både ”vanlig” och akademisk dressyr, lära sig mer om longering och för att träna lastning.

– Närmast ska vi få undervisning i dressyr vid hand, berättar Anne Wiklander.

Anne Wiklander var med och startade klubben för fyrtio år sedan och alla utom en i 65-plusgruppen har varit med i föreningen från början.

– Så vi känner varandra väl, säger hon.

Vår lilla grupp gör nog mer än klubben i stort. Många av de övriga medlemmarna skulle nog vilja vara ”gamla”

Hon säger att man som pensionär ju inte har jättemycket pengar och att bidragen för 65+-aktiviteter öppnar upp för träningar, föreläsningar och resor till clinics.

– Meningen är att vi ska göra nya saker för projektpengarna och för olika tränare.

–Men det kanske viktigast av allt är att må bra, tilläger hon. Efter varje aktivitet träffas medlemmarna och äter något tillsammans.

– Vi har haft ryttaryoga och då har vi också fått veta mer om fascians, binvävens linjer, går i kroppen och har betydelse för oss ryttare. Det blir något nytt att tänka på och är jätteroligt.

– Det är bra att man blir pushad att fortsätta med ridning och hästar fastän man blivit äldre, och att man kan må bättre i sin kropp av det. Man kan bli inspirerad bara av att titta på aktiviteter också, säger Anne Wiklander

65-plusgruppen gör reklam inom klubben för sina aktiviteter.

– Vår lilla grupp gör nog mer än klubben i stort. Många av de övriga medlemmarna skulle nog vilja vara ”gamla”. Vi bjuder in dem förstås, men de får betala själva.

Ridsport är för alla! Våra föreningar erbjuder stallgemenskap för alla, från miniknattar till superseniorer. Ridsport är ofta ett livslångt intresse och möjligheten att återvända och ta vid där man en gång slutade, eller börja i mogen ålder, gör ridsporten unik. Svenska Ridsportförbundet har de senaste åren ökat satsningarna på målgruppen 65+, tack vare stöd från Riksidrottsförbundet. Vi vill att fler äldre ska hitta till stallet och inspirerar nu fler föreningar att göra mer för denna härliga målgrupp.

Harbo Ryttarsällskap
Medlemmar: Cirka 40.
Hästar: Endast privata.
Finns: Inom några mil runt om orten Harbo, i Uppland.
Bildades på 1980-talet och först som Viby Stallklubb.

Hors är förresten också ett gammalt ord för häst.


Publicerad:

Aktuellt