Annons
Annons

Kramfors Ridklubb hyllades på Parasportgalan

Carola Wallin och Sara Nilsson representerade Kramfors Ridklubb på Parasportgalan i Göteborg och fick ta emot Radiosportens Parasportpris.

Foto: Karl Nilsson

- Vissa behöver låna hästens ben, andra ett andetag. Vi försöker anpassa oss efter eleverna och se möjligheter, säger Sara Nilsson, ridlärare hos Kramfors Ridklubb som tillsammans med kollegan Carola Wallin tog emot Radiosportens Parasportpris på Parasportgalan i Göteborg på fredagen.

Priset delades ut av Radiosportens chef Tobias Rosvall och hockeylegendaren Peter Forsberg som sitter med i juryn. I år kom rekordmånga nomineringar till priset.
- Det här är helt fantastiskt, vi är så otroligt stolta, säger Sara Nilsson.

-Och vi är väldigt chockade för vi gör ju egentligen igenting speciellt. Vi behandlar ju alla elever likadant, säger ridläaren Carola Wallin.

Läs mer om Kramfors och Radiosportens Parasportpris

Galan genomförs för åttonde året i rad och är ett samarbete mellan Svenska Parasportförbundet och huvudsponsorn ATG.

Vinnie var förstås med på Parasportgalan som arrangerades i samarbete med ATG.

Foto: Karl Nilsson

Nomineringen av Kramfors Ridklubb lyder.

För en inkluderande paraverksamhet där allt är möjligt. För en helhjärtad satsning som växer för varje år. En klubb där alla sluter upp och sprider hästkrafter där de behövs som mest.

Varje vecka kommer 55 elever med funktionsvariation till Kramfors Ridklubb för att rida och umgås med hästar. En vinnande verksamhet som förra året också belönades med Patrik Kittels pris Årets kämpar på Ryttargalan.
–Hit är alla välkomna precis som de är. Här är det inget konstigt att vara annorlunda, säger Sara Nilsson. Sedan 1990-talet har Kramfors Ridklubb i kanten av Ångermanälven utvecklat en paraverksamhet som växer, övervinner hinder och utgår från varje individs förutsättningar.
–Vi ser bara möjligheter och försöker hitta lösningar för att ge så många som möjligt en meningsfull fritid. Alla ska vara välkomna till ridsporten, säger Sara Nilsson bestämt.

Se filmen från Kramfors

Genom samarbeten med skolor och kommunen välkomnar Kramfors RK cirka 55 personer med fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar varje vecka, på dagtid men också på kvällar. Paraverksamheten är en viktig del i klubben. Vissa elever skrittar en stund på dagtid, andra rider ut med ledare och flera har testat trav och kliver över bommar. Och numera finns även möjlighet att åka häst och vagn. Oavsett utmaning är hästens rörelser och umgänget med djuren och kompisar i stallet rena medicinen.

–Torsdagsgruppen är ett underbart gäng som rider på kvällen och ger sådan energi. Och ungdomarna i hopp-gruppen innan nästan slåss om att få vara med och hjälpa till. Alla här i klubben tar hand om varandra, säger Sara Nilsson.

För att göra ridning möjligt för många är klubben noga med att hålla nere ridpriset, som ligger på i snitt 150 kronor.
– Det är inte på de här lektionerna som vi ska gå runt. Alla måste ha råd att rida och några flera gånger i veckan, understryker Sara Nilsson.

Nycklarna till framgång hos Kramfors RK är att all personal är involverad i paraverksamheten. Och att alla ridskolehästar är parahästar. Det gör att verksamheten blir hållbar och inte vilar på enstaka eldsjälar, vilket ibland kan vara fallet i en liten förening, menar Sara Nilsson.

Nycklarna till framgång hos Kramfors RK är att all personal är involverad i paraverksamheten. Och att alla ridskolehästar är parahästar.
– Våra hästar är helt fantastiska. De kan vara hur pigga som helst men på de här lektionerna är det som om de känner in varje ryttare och anpassar sig därefter. Ofta är det hästarna som från början är lite heta som passar allra bäst, de som är lite känsliga.

Klubben har de hjälpmedel som behövs, ett par ramper, en lift och har med stor uppfinningsrikedom anpassat utrustningen efter olika typer av ryttare. Här finns tyglar med färgkoder för olika grepp och med hjälp av lokala hantverkare får westernsadlar, beställda från USA, specialhandtag och annan utrustning som gör det säkert och bekvämt att rida.
– Vi gör allting så säker det bara går för varje elev och anpassar alltid säkerheten och utrustningen till ryttarens funktionsnedsättning, säger Sara Nilsson.

På klubbtävlingar står torsdagsgänget ofta först på startlinjen. Musiken dunkar i högtalarna och hoppning med ledare över låga bommar får applåder från fullsatta läktare.

Senaste tillskottet i verksamheten är nordsvenska hästen Cleo som skänkts av avelsföreningen och kommer väl till pass i ”funkisgrupperna”.
– Hon är inkörd så nu kan vi även erbjuda tur med häst och vagn. Det passar oss perfekt, säger Sara som funderar på hur man kan bygga om vagnen för att fler ska kunna åka med.

Nu hoppas klubben kunna inspirera fler ridsportföreningar att börja med paraverksamhet på ridskolan.
– Det behöver inte vara så komplicerat och de här eleverna ger så fantstiskt mycket tillbaka.

Fakta Kramfors Ridklubb
Föreningsdriven ridskola
Bildades 1985
300 medlemmar


Publicerad:

Aktuellt