Annons
Annons

Dubbla svenska hopplag i hetluften – toppekipage klara för nationshoppning

Petronella Andersson har imponerat stort senaste tiden tillsammans med Odina Van Klapscheut. Nu väntar en ny stor uppgift; Nations Cup i La Baule.

Foto: Sportfot

Det är inte vilken hopphelg som helst som väntar. Femstjärnig Nations Cup i La Baule samt trestjärnig Longines EEF Series i Drammen står på programmet och spännande ekipage duggar tätt i startlistorna.

Förbundskapten Henrik Ankarcrona har bråda dagar. Tunga nationshoppningar duggar tätt och La Baule, en tävlingsplats signerad Rolex, väntar nu runt hörnet.

– Det är en fantastisk tävlingsplats och vi är alltid väldigt glada över att få inbjudan dit, säger Henrik Ankarcrona.

Efter att Longines League of Nations tvingades ställas in i St Gallen förra veckan kommer nu en ny möjlighet att slipa OS-form och bygga erfarenheter.

Hästarna är i bra form och jag hoppas att vi kan prestera på topp.

Det svenska laget består av Amanda Landeblad/ For Killy, Petronella Andersson/Odina van Klapscheut, Linda Heed/ Laurien van Orshof och Peder Fredricson/SV Vroom de la Pomme Z . Angelica Augustsson Zanotelli är reserv.

– Hästarna är i bra form och jag hoppas att vi kan prestera på topp, säger Henrik Ancarcrona.

Vad gäller toppform sticker Petronella Andersson ut. En sjätteplats i Rolex GP i brittiska Windsor och en trestjärnig GP-seger i Peelbergen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Nederländerna byggdes på med en tredjeplats i Rolex GP Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vid Piazza di Sienna, Italien. Allt under maj månad tillsammans med Odina Van Klapscheut.

Peder Fredricson kommer från en felfri GP-ritt i Piazza di Sienna med SV Vroom de la Pomme Z.

Peder Fredricson och SV Vroom de la Pomme Z laddade för Nations Cup i La Baule med en felfri Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom. På bilden vid topptävlingar i Bryssel sommaren 2023. 

Foto: Scoop Dyga, Icoon Sport/Bildbyrån

I fredagens Nations Cup rids två omgångar på höjden 1,60. De åtta bästa lagen i omgång ett går vidare till omgång två. Hemmalaget går vidare som extra lag om man inte är bland de åtta bästa, under förutsättning att det inte skiljer mer än åtta fel mellan dem och åttonde lag.

Vid lika antal minsta fel sker omhoppning om segern där varje nation representeras av en ryttare. 2023 slutade Sverige trea i La Baule Nations Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. efter Brasilien och Belgien.

Tidsprogram La Baule

Fredag 7 juni, klockan 13.30
Nations Cup, Sverige har startnummer 1
Startlista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Söndag 9 juni klockan 14.00
Rolex Grand Prix ville de La Baule

Övriga starttider, startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
ClipMyHorse sänder live Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gänget som stolt bar de svenska färgerna i Longines EEF Series i danska Martofte 2024! Marcus Westergren, Emma Emanuelsson, Ottilia Lundgren, Alice Tapper, Linda Heed och Ancan Carlsson. Nu är det dags för omgång två, i Drammen!

Foto: Privat

Bra blågult utgångsläge i Longines EEF Series

I danska Martofte red Sverige sin första omgång för 2024 med möjlighet att ta poäng i Longines EEF Series. Andraplatsen man knep där 17 maj betydde Sveriges starkaste öppning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. nånsin i serien och i och med det bäddade man bra för möjligheten att ta sig till semifinalen i Deauville 19-23 juni.

Helgens omgång i Drammen innebär Sveriges sista chans att ta poäng i Longines EEF Series. Man behöver nu säkra en femteplats totalt i norra regionen för att gå vidare till Deauville.

– Gör vi en normal dag på jobbet i Norge så ska vi vara med till semifinal, sa Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson efter premiäromgången.

Erika Lickhammer-Van Helmond/ I. Comtessa VHL, Ottilia Lundgren/ Comeonconrad, Hannah Åkerblom/ Chodec och Marcus Westergren/ Fellaini de Liebri Z är ekipagen för Sverige. Femteryttare är Alice Tapper.

Tidsprogram Drammen

Fredag 7 juni klockan 16.30
EEF Longines Nations Cup
Svenska startnummer är 9, 21, 33, 45
Startlista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Söndag 9 juni klockan 12.15
CSIO Oxer Grand Prix

Övriga starttider, startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
ClipMyHorse sänder live Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så här går Longines EEF Series till:

I varje omgång rider samtliga ryttare två omgångar över samma bana på höjden 1,45. Omgång två går i omvänd startordning.

Fyra ryttare ingår i laget och de tre bästa resultaten räknas.

Om lag har samma antal fel rider en ryttare omhoppning där den nation med minst antal fel och snabbast tid vinner omgången.

Fyra regioner ingår i serien och Sverige tillhör den norra, tillsammans med bland andra Norge, Polen och Danmark.

De fem bästa lagen från varje region går till semifinal. De fem bästa nationerna i respektive semifinal går vidare till finalen i Warsawa 5-8 september.

Semifinalen för Sveriges Region North rids i Deauville 19-23 juni.

Nationer kan också få inbjudan till omgångar i andra regioner men har då ingen möjlighet att ta poäng.

Läs mer här om Longines EEF Series Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tävlingsplatser och datum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EEF Series är det europeiska ridsportförbundets serie för nationshoppningar, och den näst högst internationella serien. League of Nations är den högsta och där ingår Sverige som en av världens tio bästa nationer. Utöver dessa två serier rids fristående nationshoppningar hos en rad arrangörer som exempelvis Aachen, Piazza di Sienna och La Baule.

Publicerad:

Aktuellt