Annons
Annons

Guldkväll för hoppningen på Ryttargalan

- Det är så otroligt många som har del i detta. Därör var det så viktigt att alla runt omkring öljde med upp och tog emot priset. Det är ännu fler jag skulle önska ha med där. EM-guldet 2023 gav Årets bragd till hopplaget. Foto Roland Thunholm.

Foto: Roland Thunholm.

Hopplandslaget hade redan OS-guld och VM-guld. 2023 vann de ett historiskt EM-guld. På Ryttargalan den 29 november tog laget hem Årets bragd.
-Vi är så otroliga starka just nu. Konkurrensen är tuff men resultaten talar sitt tydliga språk, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Ryttargalan blev en guldkväll för hoppningen. Årets bragd för EM-guldet i Milano. Årets Prestation till Henrik von Eckermann för rekordlånga tiden som världsetta, världscupsegern, lagguldet på EM och mycket mer. Årets hästskötare till Louise Barraud som jobbar hos Henrik von Eckermann. Årets häst till Markan Cosmopolit som efter att ha säkrat VM-guldet 2022 gjorde om bedriften på EM 2023 tillsammans med Jens Fredricson.

– Det är en våg som bara fortsätter. Jag är otroligt glad och stolt men försöker också hålla fokus och bygga vidare. Försöker se varje år och nytt mästerskap för vad det är, ett blankt papper, säger Henrik Ankarcrona.

Förbundskaptenen hade med sig tre EM-ryttare av fyra upp på scenen för att ta emot Årets bragd; Rolf-Göran Bengtsson, Wilma Hellström och Jens Fredricson.

Jag är alltid nyfiken på att vi ska bli ännu bättre och Cosmo är fortarande i utveckling, han har många fina år framför sig. Varje dag tänker jag på OS i Paris.

Jens Fredricson var också uppe på scenen för att tillsammans med ägarna till Markan Cosmopolit, Ing-Britt Steffanusen och Bo Sund, ta emot utmärkelsen Årets häst.

Ett stolt team kring Markan Cosmopolit tar emot utmärkelsen Årets Häst på Ryttargalan 2023. Prisutdelare var Johan Fyrberg, tillträdande generalsekreterare.

Foto: Roland Thunholm

 

– Jag är väldigt glad och stolt över det. Väldigt kul att en svenskfödd häst fick priset. Han är ju född i Norrtälje och ägd av Strömsholm. Det känns genuint och äkta. För mig känns det som att det bara är början. Jag är alltid nyfiken på att vi ska bli ännu bättre och Cosmo är fortarande i utveckling, han har många fina år framför sig. Varje dag tänker jag på OS i Paris, säger Jens Fredricson.

Hon är otroligt intresserad av förbättring och är alltid där, hon är en stor del i Henriks fortsatta framgångar.

ATG presenterade priset Årets hästskötare som alltså gick till Louise Barraud som jobbar med Henrik von Eckermannn.

– Så otroligt välförtjänt, kommer in efter OS och ska fylla stora skor från tidigare hästskötaren Tia och tillsammans med Henrik lyckas hon bygga vidare. Hon är otroligt intresserad av förbättring och är alltid där, hon är en stor del i Henriks fortsatta framgångar, säger Henrik Ankarcrona.

– För ATG är Årets hästskötare ett väldigt viktigt pris för det är otroligt mycket arbete som läggs ner. Det krävs så mycket och vi är stolta att få vara med och uppmärksamma det, säger Lotta Nilsson Vittala, ATG.

Ryttargalan var också en kväll när bredden och kärnan av ridsporten stod i rampljuset.

Det handlar om själva fundamentet; ridskolorna. Det är nära rötterna i hela sporten och engagemanget som finns på alla nivåer.

I samarbete med Stora Enso delades Årets ridskolehäst ut och det vanns av Fonny på Bulycke RF som nominerades av Isabella Josefsson.

– Kunde inte tro att det var sant när han vann, det är fortfarande svårt att förstå. Han är väldigt rolig att rida, han rivstartar i galopp ganska ofta och man kan känna att han är så där glad. Han betyder väldigt mycket för mig, han är den bästa kompisen, säger Isabella som var där för att ta emot priset.

Isabella Josefsson och favorithästen Fonny som blev Årets Ridskolehäst 2023.

Foto: Susanne Walström

 

– Det är ett fantastiskt pris. Det handlar om själva fundamentet; ridskolorna. Det är nära rötterna i hela sporten och engagemanget som finns på alla nivåer, säger Per Lyrvall, Sverigechef Stora Enso.

Jag är både rörd och stolt. Jag vill vara en ridlärare som engagerar ryttarna och få dem att känna att de vill vidare.

Granngården presenterade Årets Ridlärare som vanns av Pernilla Eriksson från Bodens Ridklubb.

– Jag är både rörd och stolt. Jag vill vara en ridlärare som engagerar ryttarna och få dem att känna att de vill vidare, att kunna ge dem utmaningar och få dem att känna att de lyckas. Alla härliga elever som man får följa över lång tid och se dem växa är det bästa, säger Pernilla Eriksson.

– Vi har en stor bredd, vi sponsrar svenska hopplandslaget med guld och glamour men vi bryr oss lika mycket om hobbyryttare och ridskolor. Det här priset känns som vårt DNA, säger Emma Johansson, marknadskoordinator på Granngården.

Årets ridskola vanns av Tibro Ryttarförening och priset presenterades i samarbete med Folksam.

Utmärkelsen betyder nog väldigt mycket för hela ridsportsverige. Jag hoppas också att fler kan komma igång nu.

Dressyrstjärnan Patrik Kittel presenterar varje år sitt eget hederspris Årets kämpe. I år vanns det av Kramfors Ridklubb.

Kramfors RK fick Patrik Kittels hederspris Årets Kämpe 2023. Reportaget pm klubbens pararyttare spred värme och glädje när priset delades ut.

Foto: Arkiv

 

Sedan 1990-talet har klubben haft en omfattande paraverksamet. Idag kommer cirka 55 personer med funktionsvariation till klubben för att rida och umgås med hästar vare vecka.

– Utmärkelsen betyder nog väldigt mycket för hela ridsportsverige. Så klart är det väldigt mycket stolthet för oss att vardagsverksamheten blir så uppmärksammad men jag hoppas också att fler kan komma igång nu med, säger Sara Nilsson, ridlärare.

– För mig har det aldrig spelat någon roll om du är nybörjare, bara rider till vardags, har funktionsnedsättning eller är tävlingsryttare. Om en häst och du ihop kan göra något kul ihop så ger det glädje och då är det ingen skillnad på vem du är eller vad du gör. Jag har alltid trott att hästar tar fram det bästa i människan och det kommer jag alltid att tro på. Det känns fantastiskt att dela ut detta priset till Kramfors Ridklubb, säger Patrik Kittel.

 

Alla pristagare på Ryttargalan 2023:

Årets bragd: EM-guldlaget i hoppning

Årets häst: Markan Cosmpolit, hoppning (Jens Fredricson)

Årets prestation: Henrik von Eckermann, hoppning

Årets ridskola presenteras av Folksam: Tibro Ryttarförening

Årets ridlärare presenteras av Granngården: Pernilla Eriksson, Bodens Ridklubb

Årets komet presenteras av Tidningen Ridsport: Ronja Kardos, Willands Ryttarförening

Årets hästskötare presenteras av ATG: Louise Barraud

Årets hederspris: Mats Björnetun, Frändefors

Årets kämpe presenteras av Patrik Kittel: Kramfors Ridklubb

Årets tränare: Tobias Grönberg, Helsingborg

Årets uppfödare: Jonas Sohlman, Stockholm (Cissi BJN)

Morgondagens häst: Dinathia, fälttävlan (Sara Algotsson)

Morgondagens stjärna: Beata Hermelin, hoppning, Sjöbo

Årets ridskolehäst presenteras av Stora Enso: Fonny, Bulycke RF

Årets ryttare/kusk: Patrik Kittel (dressyr), Henrik von Eckermann (hoppning), Frida Andersén (fälttävlan), Linnea Kristiansen (sportkörning), Sara Henriksson (distansritt)

Mer läsning

Läs mer om Årets ridskola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om Årets ridlärare
Läs mer om Årets tränare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Läs mer om Årets hederspris Öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt