Annons
Annons

Pernilla Eriksson från Bodens Ridklubb är Årets ridlärare

–Det är viktigt att vi tar hänsyn till hästarnas naturliga beteende och behov, då blir de också bättre i ridskolejobbet, säger Pernilla Eriksson, Årets ridlärare 2023.

Foto: Susanne Walström.

– Det handlar ju inte bara om ridning, vi vill skapa ett intresse för hästen, säger Pernilla Eriksson från Bodens Ridklubb som vinner utmärkelsen Årets ridlärare 2023, ett pris i samarbete med Granngården.

Årets ridlärare delas ut för att lyfta ridlärarens roll och det goda ledarskapet.

– Man lägger ner sin själ i det här jobbet så detta betyder jättemycket för mig. Jag blev både glad, stolt och rörd, säger Pernilla Eriksson om priset som delades ut på Ryttargalan i Stockholm den 29 november.

Pernilla Eriksson har arbetat hos Bodens Ridklubb sedan 2014 och är utbildad Hippolog, yrkeslärare och Svensk Ridlärare Level III. Men vägen mot yrket har varit krokig.
– Hästar har alltid varit mitt stora intresse men inget som kom hemifrån. I orten där jag bodde fanns knappt hästar så jag fick åka 2,5 mil för att rida och hakade på dem som skulle till ridskolan, säger hon.
– Hästarna är ju inte bara mitt jobb. Det är min livsstil. Man känner sig sällan på dåligt humör när man varit tillsammans med hästar. Det är här och nu som gäller. De är som en egen terapiform i sig.

Pernillas drivkraft är att se elever och hästar hitta samspelet tillsammans.

­­– Jag älskar hästar och brinner för att se eleverna utvecklas. Alla hästar är olika individer, och genom att ge dem hästvänlig hantering i en trygg miljö skapar vi en relation med var och en av dem.

Hos Bodens Ridklubb finns 32 hästar som går ute dygnet runt i stora flockar, men kommer in i det nybyggda stallet inför lektionerna.
– Vi vill att våra ridskolehästar ska få vara ute så mycket som möjligt. Det är viktigt att vi tar hänsyn till deras naturliga beteende och behov, då blir de också bättre i ridskolejobbet, säger Pernilla Eriksson.

Maria Eriksson är ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion, som delar ut priset efter nomineringar till Svenska Ridsportförbundet.
– Vi är väldigt glada över att dela ut pris till Pernilla Eriksson. Hon är ödmjuk och proffsig inför både hästar och elever och sätter alltid hästvälfärden högt. Pernilla är också en skicklig pedagog som har ett tydligt system som vilar på säkerhet och goda grunder.

– Genom priset Årets ridlärare hyllar vi våra ridlärare, som är en av de viktigaste personerna för elever, hästar och för ridskolans sociala betydelse i samhället, säger Emilia Sahlén, företagschef på Granngården och ansvarig för Granngårdens satsning på ridsporten.

– Priset ligger Granngården väldigt varmt om hjärtat eftersom ridlärarna i allra högsta grad inspirerar till ett liv i samklang med djur och natur, något som även vi på Granngården står för.

Nomineringen lyder:
Älskad av kollegorna och hyllad av eleverna. Pernilla Eriksson är en ridlärare i världsklass som väcker engagemang och lust att lära. Goda grunder och hästarnas välfärd är hennes givna mantra. Årets ridlärare är en förebild för svensk ridsport som förmedlar kärleken och omsorgen av hästen på ett föredömligt sätt.

Fakta om Pernilla Eriksson
Jobbar: Bodens Ridklubb
Bor: Siknäs
Utbildad: Hippolog, Diplomerad ridlärare Level III och yrkeslärare.

Fakta Bodens Ridklubb
Föreningsdriven ridskola
600 medlemmar
450 ridande varje vecka
32 ridskolehästar och en toppmodern ridanläggning
Bodens Ridklubb bildades 1968 men har militära anor från 1907, en av Sveriges äldsta ridklubbar.

Publicerad:

Aktuellt