Annons
Annons

Tibro Ryttarförening är Årets ridskola 2023

Felicia och Alma, lyckliga tjejer hos årets ridskola Tibro RF som har tränat på att tävla. Foto Tibro RF.

Tibro RF är den lilla klubben som uträttar stordåd och sätter kommunen på kartan. Nu tar föreningen hem prestigetiteln Årets ridskola 2023, som delas ut i samarbete med Folksam. – Priset betyder allt för oss, vi är så stolta, säger Petronella Jacobson, ordförande i Tibro RF.

Hästarna är huvudsaken och sammanhållningen är kittet i Tibro RF.
– Vi är en liten klubb på landet och en salig blandning av härliga människor i alla åldrar som samlas här. Vi är mer än en ridskola och försöker hela tiden utveckla oss och skapa engagemang i det vi gör, säger Petronella Jacobson.

– Ridskolan är viktig för hela samhället och att dess verksamhet bedrivs på ett säkert sätt är naturligtvis viktigt för oss som försäkringsbolag. Här får barn och unga växa upp tillsammans med hästar och lära sig ansvar och empati. Det är också en plats för gemenskap under hela livet, vilket årets vinnare Tibro Ryttarförening är ett fint bevis på, säger Ylva Wessén, vd och koncernchef på Folksam.

Tibro RF är en lyckad sammanslagning av en ridskole- och en tävlingsklubb som idag erbjuder verksamhet för alla. Här finns ett samarbete med kommunen kring dagverksamhet och till exempel ett pilotprojekt riktat mot hemmasittande ungdomar som skolan kan ha svårt att nå.

Sedan 15 år ordnar Tibro RF en spektakulär spökvandring som engagerar hela bygden och som i år lockade över 3 000 deltagare till stallbacken.
­– Det är så roligt och visar vilken kraft det finns i ideellt engagemang, säger Petronella Jacobson.

Ridskolan viktig bärare av kunskap

Priset till Årets ridskola är ett utbildningsstipendium på 40 000 kronor som delas ut på Ryttargalan i Stockholm den 29 november.

– Ridskolan är en viktig bärare av kunskap om hästvälfärd och Tibro RF står för just det. De satsar stort på utbildning och hög nivå på både ridlärare och hästar, säger Maria Eriksson, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion som står bakom priset tillsammans med Folksam.

Omsorgen om de 14 ridskolehästarna är det som har högsta prioritet hos Tibro RF.

– Att hästarna mår bra och trivs med sina jobb är ju A och O när man har ridskola. Hästarna måste trivas med sina jobb, annars fungerar det inte. Det är jätteviktigt för oss, säger Magdalena Rubensson Zäll, ridskolechef.

Ur nomineringen:

För en föredömlig och inkluderande verksamhet där både människor och hästar stortrivs. Sammanhållning är kittet i den lilla klubben som satt kommunen på kartan och skapat stordåd som ger eko i hela bygden.

Fakta Tibro RF:

Föreningsdriven ridskola
Cirka 300 medlemmar
170 ridande i veckan från 3 år och uppåt.
Verksamhet för alla

Den svenska ridskolan är unik i världen för att den gör ridsport tillgänglig för så många. Det finns cirka 430 ridskolor i Sverige.

Tibro RF:s spektakulära spökvandring lockar tusentals deltagare. Foto: Mattias Burling.

Publicerad:

Aktuellt