Annons
Annons

Angående säkerhetsläget – Checklista för dig som tävlar internationellt

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Sedan Säkerhetspolisen höjde terrorhotnivån från nivå 3 till nivå 4 i Sverige har Svenska Ridsportförbundet arbetat med frågor som rör säkerhetsläget utifrån de förutsättningar som råder i ridsporten.

- I augusti tillsatte vi en arbetsgrupp med särskilt fokus på säkerhetsläget och tog fram riktlinjer för våra ledare och aktiva. Efter måndagens tragiska terrordåd ser vi att det arbetet verkligen behövs. Vi jobbar aktivt för att höja medvetenheten hos bland annat de som ska ut och tävla internationellt, säger Andrea Barth, sportchef, Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundets riktlinjer baseras på Säpos handledning i personlig säkerhet. Riktlinjerna är utformade som checklistor för ledare och aktiva och innehåller bland annat råd om att undvika svenska flaggor och förbundsloggor på kläder och väskor när man reser internationellt, att inte ha hörlurar i öronen då det kan försämra uppmärksamheten vid en eventuell incident, att alltid lokalisera nödutgångar, undvika glasade partier i restauranger m.m.

I veckan har vi jobbat med att nå alla ryttare som är på väg ut internationellt.

- Det känns bra att vi redan tidigt hade dessa checklistor på plats. Samtidigt hoppades man ju att det skulle visa sig att de inte behövdes. Nu är läget ett helt annat. I veckan har vi jobbat med att nå alla ryttare som är på väg ut internationellt till bland annat unghäst-VM i fälttävlan och flera större hopptourer, berättar Andrea Barth.

Checklistor

Här hittar du checklistan för dig som är ryttare Pdf, 678.4 kB. och tävlar internationellt

Här hittar du checklistan för ledare Pdf, 841.8 kB.

UD:s svensklista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – anmäl dig till svensklistan under din utlandsvistelse. Uppgifterna kan vid behov användas av UD eller ambassaden för att kontakta dig om en krissituation skulle inträffa.

Stöd till föreningar och tävlingsarrangörer i Sverige

Via augusti månads nyhetsbrev Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. gick även information om idrottsrörelsens säkerhetsarbete ut till alla Svenska Ridsportförbundets föreningar. Riksidrottsförbundet har publicerat information om säkerhetsarbetet och vad man bör tänka på som arrangör. På RF:s hemsida finns mycket värdefull information och stöd, inklusive olika utbildningar och verktyg i arbetet. Läs om detta här: Idrottsrörelsens säkerhetsarbete Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Säkerhet vid stora ridsportevenemang

Under hösten och vintern arrangeras flera stora ridsportevenemang med mycket publik på plats. Svenska Ridsportförbundet är i kontakt med arrangörerna, som alla arbetar aktivt med säkerheten utifrån det förhöjda säkerhetsläget.

Läs mer om deras säkerhetsarbete här:

Jönköping Horse Show på Elmia Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sweden International Horse Show i Friends Arena Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gothenburg Horse Show i Scandinavium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt