Annons
Annons

Ridsportens budskap till kommunerna: "Ridskolorna kan inte lämnas åt sitt öde"

Ridsporten är Sveriges näst största idrott bland unga och ridskolan är ofta kommunens största fritidsgård. etta kan slå hårt genom höjda priser och i värsta fall leda till nedläggning. Vi vill att ridsporten ska vara tillgänglig för alla, men risken är att utvecklingen går i rakt motsatt riktning.

Foto: Susanne Walström

Skenande kostnader hotar Sveriges ridskolor. För att få ekvationen att gå ihop behöver vi kommunernas stöd, skriver Sandra Ruuda och distriktens ordföranden i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Svensk ridsport och den svenska ridskolemodellen är världsunik, med förankring i idrottsrörelsen och cirka 430 ridskolor över hela landet – till 70 procent drivna av ideella föreningar.

Enligt en undersökning gjord av Novus 2022, på uppdrag av Svenska ridsportförbundet, anser 99 procent av politiker och tjänstemän att ridsporten har stor betydelse för meningsfulla fritidsaktiviteter för barn och ungdomar.

Men idag är ett tufft läge ekonomiskt för många av landets ridskolor.

Med anledning detta har Svenska Ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda har tillsammans med alla 19 distriksordföranden inom ridsporten skrivit en debattartikel i Dagens Samhälle med en uppmaning till kommunerna.

"Vi efterlyser ett konstruktivt samarbete, så att vi även i fortsättningen kan leverera både folkhälsa och fritidsgård. Vi kavlar gärna upp och hugger i, men på många platser i landet är ridsporten nära bristningsgränsen. För att få ekvationen att gå ihop behöver vi kommunernas stöd."

Läs hela debattartikeln i Dagens Samhälle Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Är du medlem i en förening och vill påverka lokalt?

  • Använd den gärna artikeln som bas för en ny artikel till er regionala/lokala tidning, anpassat till just er situation och förutsättningar.
  • Eller ta kontakt med en journalist och berätta om initiativet och läget hos er, som borde uppmärksammas.
  • Använd artikeln som underlag för kontakt med kommunala politiker och tjänstemän, få till ett möte och kanske ett studiebesök på en ridskola.
  • På vår hemsida Länk till annan webbplats. samlar vi användbara tips när det gäller påverkansarbete.

Läs mer om hur det kan gå till på vår sida för påverkansarbete Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sandra Ruuda, Svenska Ridsportförbundets ordförande och ridsportdistriktens 19 ordförande står bakom debattartikeln. Utmaningarna ser olika ut över landet men överallt ge ökade kostnader ett pressat läge för ridskolorna.

Foto: Svenska Ridsportförbundet/Mattias Burling

Publicerad:

Aktuellt