Annons
Annons

Ny svårklasscup lyfter working equitation – final på SIHS med toppatmosfär

Idamaria Johansson är en av WE-ryttarna som har en svårklasscup med final på SIHS att se fram emot.

Foto: Pernilla Hägg

Efter flera år som uppvisningsgren på Sweden International Horse Show tar working equitation nu ett stort och härligt steg. En ny cup i svår klass startas och de fyra bästa går till finalen som avgörs under SIHS på Sveriges Nationalarena 28 november – 1 december 2024.

– Ett jättehärligt besked! Jag är otroligt stolt över att få visa upp WE-ryttarna som rider så fint. Och jag tror publiken kommer att njuta, säger Kajsa Ekedahl, landslagsledare för working equitation.

Cupen kom till på initiativ SIHS och heter ”SIHS - Working Equitation Cup”. De totalt 17 kvaltillfällena startar andra helgen i maj och varje ekipage får räkna tre kvaltillfällen. Samtliga kval rids i svår klass och innehåller de tre momenten dressyr, teknik och speed. Poäng delas ut enligt Svenska Ridsportförbundets poängtabell för working equitation och de tio bästa efter det sista kvaltillfället går till semifinal i Linköping vecka 45. De fyra bästa där blir klara för finalen som kommer att ridas i Mässarenan på SIHS.

– Vi är väldigt glada att få vara med och etablera en rikstäckande WE-tävling och att få se de allra bästa ekipagen göra upp i finalen hos oss på SIHS. När vi tidigare har haft WE-uppvisning i Mässarenan har det dragit mycket publik, så vi vet att det är uppskattat, säger Christin Ericsson, Event Director för Sweden International Horse Show.

WE är lätt att förstå på en grundläggande nivå men det finns också ett stort djup för de som kan mer. Att ha tävling i stället för uppvisning blir ett lyft.

Landslagsledaren delar hennes bild.
– WE är lätt att förstå på en grundläggande nivå men det finns också ett stort djup för de som kan mer. Både de som är väl insatta och de som upptäcker sporten kommer att se samspelet mellan häst och ryttare och dessutom tycka att det är spännande. Att ha tävling i stället för uppvisning blir ett lyft, säger Kajsa Ekedahl.

Att cupen går i svår klass har redan gett effekt och hon hoppas att det fortsätter.
– Möjligheten att ha kval till cupen har pushat arrangörer till att våga ha svår klass och det är väldigt positivt. Jag hoppas det fortsätter för grenen växer och platser på tävling är en begränsning. Att det finns inspiration för arrangörer är väldigt viktigt, säger landslagsledaren.

Det är en väldigt nyttig erfarenhet för kommande mästerskap. Det blir mycket intressant och spännande att följa den här cupen med fokus på svårklassryttare.

I den nya cupen går samtliga kval och semifinal i tremomentstävlingar medan finalerna blir tvåmomentstävling med teknik och speed.

– Båda formerna finns ju men tvåmomentstävlingarna används oftast i början och slutet på säsongen när utrymmet på inomhustävlingarna inte räcker till för alla tre momenten. Nu blir det ett bra upplägg genom att man kvalar i tre moment och på så sätt måste ha dressyren under kontroll, men sedan rider teknik och speed på finalen, säger Kajsa Ekedahl.

Chansen att känna på mäktig internationell atmosfär och tävla samtidigt som världsstjärnor i hoppning, dressyr, fälttävlan och körning betyder mycket.

– Det är en väldigt nyttig erfarenhet för kommande mästerskap. Det blir mycket intressant och spännande att följa den här cupen med fokus på svårklassryttare, säger landslagsledare Kajsa Ekedahl.

Länk till fullständiga regler för ”SIHS - Working Equitation Cup” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här rids kvalen för 2024 års ”SIHS - Working Equitation Cup”:

v.19 Smedstorps Ryttarsällskap
v.19 Suderbys Ridklubb
v.19 Isbergs Ridklubb
v.21 Uppsala Ponnyklubb
v.21 Ystad Ridklubb
v.23 Hallsbergs Ridklubb
v.23 Delsbo Kör & Ridsällskap
v.24 Gagnef Ridklubb
v.26 Västerås Ryttarsällskap (SM)
v.28 Sunne Ryttarförening
v.32 Matfors Ryttarförening
v.36 Avesta Ridklubb
v.38 Stensunda Ridklubb
v.39 Ölmstad Rid & Körsällskap
v.39 Wisby Ridklubb
v.40 Örebro Hästsällskap
v.41 Fagersta Ryttarklubb
v.45 Linköpings Fältrittklubb, Semifinal

Arrangörer kan tillkomma och falla ifrån.

Så här går working equitation till:

WE består av tre moment; dressyr, teknik och speed. Rids alltid i denna ordning. Förenklad tävling kan anordnas med endast teknikmomentet eller två moment, varav det ena skall vara teknik. Häst och ponny tävlar i samma klass.

DRESSYRMOMENT

Dressyrprogrammen rids alltid på en 20 x 40m bana. Här finns klasser från Debutant 1* till Svår klass 4*som följder den traditionella utbildningsskalan. Man bedömer hästens takt, bärighet, framåtbjudning och lydnad. Betygsätts på sedvanligt vis 0-10 poäng/rörelse. Halvpoäng får användas.

TEKNIKMOMENT

I teknikmomentet rids en bana med ett antal hinder vars syfte är att lära och påvisa lyhördhet, uppmärksamhet samt förtroende och samspel hos ekipaget. Hinder som ej påbörjas i tid leder till uteslutning i MSV och Svår klass. Bedömningen är som den i dressyr med 0-10 poäng/hinder följt av bedömning av allmänt intryck. Halvpoäng får användas.

SPEEDMOMENT

Därefter rids speedbanan som kan vara samma bansträckning som teknikbanan med ändringar eller tillägg av hinder, eller en helt annan bana. Här är det snabbast tid som gäller – MEN – man måste utföra alla hinder på korrekt sätt och inte välta någon hinderdel – då blir det tidstillägg.

Läs mer om working equitation här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt