Annons
Annons
Tävling Working Equitation, Uppsala Ponnyklubb.

Foto: Åsa Cidh

Working Equitation

WE är verkligen en bred gren. För att börja rida de enklaste klasserna i Working Equitation (WE) behöver du ingen speciell ”WE-häst”. Det viktigaste är att den har ett bra temperament och är lyhörd. I de högsta klasserna är dock svårighetsgraden hög med enhandsfattning, galoppiruetter och galoppombyten.

Förtroende och samspel mellan ryttare och häst, noggranna vägar, precision och samtidigt lite fart och fläkt. WE innehåller allt och är den kompletta ridsportgrenen! Sporten utvecklar och förbättrar ryttarens sits, balans, hjälpgivning, koordination, planering av bra ridvägar och anpassning av tempo. Hästen får en allsidig utbildning som baseras på dressyrens grunder.

Ponnyer och ridhästar tävlar mot varandra, såväl som barn och vuxna. Det innebär att även vuxna kan tävla på ponny, så länge som ekipaget är proportionerligt. WE är verkligen en gren för alla.

Dressyrmoment

Dressyrmomentet rids på en 20x40 dressyrbana. I debutant till och med medelsvår klass rider man efter ett fastställt dressyrprogram. Hästen ska gå i en för klassen ändamålsenlig form och följer samma röda tråd som dressyrtävlan.

Teknikmoment

Det andra momentet i Working Equitation är teknikmomentet. Här ska ekipaget bland annat öppna grindar, rida över broar, rida volter runt tunnor. Vid varje hinder bedöms det tekniska utförandet som övergångar, halter, form medan också samspelet och förtroendet mellan häst och ryttare vägs in.

Speedmoment

Sista momentet är speedmomentet och här rids en bana på enbart tid, precis som i en omhoppning. För att snabbt kunna komma runt banan gäller det att ha hög precision, ett gott samspel, en smidig och uppmärksam häst. Om ekipaget slår ner hinderdelar eller går andra misstag får det straffsekunder på sin sluttid.

När samtliga moment ridits räknas resultaten samman från de olika momenten. En tävling kan även bestå av enbart två moment, i så fall dressyr/ teknik alternativt teknik/speed.

Innehåll

Aktuellt